Új hozzászólás Aktív témák

  • *Ropi*

    félisten

    válasz liksoft #9996 üzenetére

    Igen, az is egy lehetséges megoldás. :)

    Weboldalam: http://karpatisandor.hu

  • xlife11

    senior tag

    Sziasztok!

    Szüleim laptopja felmondta a harcot, és a belőle kioperált HDD-ről kéne az adatokat megmenteni, azonban jelszóval védett Windows volt ugyanazon a vinyón, és a személyes adatokhoz még rendszergazdaként sem férek hozzá, ha külső winchesterként megnyitom a saját számítógépemen. Mi lenne a megoldás? Előre is köszönöm!

  • *Ropi*

    félisten

    válasz xlife11 #10002 üzenetére

    Az attól függ, mi lett beállítva rá: ATA jelszó vagy Bitlocker, stb. ?

    Weboldalam: http://karpatisandor.hu

  • xlife11

    senior tag

    válasz *Ropi* #10003 üzenetére

    Húha, A Windows gyári jelszava, amit indításnál kérdez.

  • King Unique

    titán

    válasz xlife11 #10002 üzenetére

    Attól függ ugye milyen jelszó volt beállítva, illetve volt-e a hardveres/szoftveres titkosítás rajta. De ha tudod tallózni a C tartalmát a fájlkezelőben, látod a mappákat, akkor az utóbbi nyilván kilőve. Vagyis ez esetben csak az NTFS hozzáférési jogokat kellene megfelelően beállítani, ha rendszergazdaként leokézva nem tudod megnyitni a felhasználói mappa tartalmát. Másik opció pendrive-ról bootolt Linux Live / WinPE rendszer alól megnyitni, ahol az NTFS hozzáférési jogok nem akadályozzák a hozzáférést.

  • Bandib0y

    csendes tag

    Sziasztok!

    Korábban NAS-ban (OMV) használt jól működő HDD-kről szeretnék törölt adatokat visszaállítani. A felület a törlést követően nem lett felülírva, ugyanis miután levettem róluk az adatokat, bekerültek a fiókba, nem használtam egyiket sem (az ext4 fájlrendszer sem lett törölve). Éppen ezért nagy reményekkel indultam neki a helyreállításnak, de sajnos csalódtam,
    3 szoftvert követően alig vagyok előrébb.

    Eddig kipróbált megoldások:
    - Disk Drill: Sok adatot visszahoz, 80-90%-ban olvashatók, azonban a fájlok kiterjesztés szerint vannak csoportosítva file00001, file00002, stb. nevekkel, így nem igazán tudom beazonosítani, hogy a rengeteg fájl közül melyikeket keresem.
    - EaseUs Data Recovery: Hasonló tapasztalatok, mint a Disk Drill esetében
    - Runtime Get Data Back Simple: Ehhez a programhoz fűztem a legtöbb reményt, ugyanis régen többször is kihúzott a csávából. Legmélyebb vizsgálatot indítottam, a fájlrendszert megtalálta (nem volt nehéz, hiszen nem lett törölve), azonban egyetlen fájlt sem tudok vele visszahozni, hiába kérem, hogy mutassa a törölt állományokat, semmit nem jelenít meg a jelenleg is ott lévő két rendszerfájlon kívül (aquota.group és aquota.user).

    (mindegyik programnál a lehető legalaposabb vizsgálatot végeztettem)

    Kérlek javasoljatok nekem olyan szoftvert/megoldást, ami képes megjeleníteni az ext4 partícióról törölt adatokat mappastruktúra formában, illetve képes ezen fájlok visszaállítására is. (elsősorban win alapú megoldást keresek, de ha csak unix alapú létezik, ami normális,
    akkor azt fogom használni)

    Köszönöm!

    [ Szerkesztve ]

  • King Unique

    titán

    válasz Bandib0y #10006 üzenetére

    Ha az adott adatmentő szoftver kezeli az Ext4 fájlrendszert, akkor nyilván működni kellene vele a mentésnek, valamint ha csak sima, fájlszintű törlés történt felülírás nélkül. Viszont az már az adott esettől, a mentéshez használt programról, annak beállításaitól is függhet, hogy mennyi fájlt talál meg és azokat hogyan listázza ki.
    A GetDataBack Simple egyébként már rég megszűnt, helyette a GetDataBack Pro van, azt kellene használni. Illetve annak is a fizetős változatát, ha az adatmentés a cél, mert az ingyenes max. keresni és lemezképet készíteni enged. Ahol elég érdekes, ha esetedben a teljes, level 4-es vizsgálat állítólag nem talált semmit, amikor eleve a teljes lemezt vizsgálja és eleve adott többek között az Ext2/3/4 fájlrendszerek támogatása is a programban.

    Ha Windowson, az ottani adatmentő programokkal nem megy, akkor másik opció Linuxon megpróbálni az eleve Linux specifikus fájlrendszerről való mentést, ahol az ArchWiki szemlélteti a lehetőségeket. Ott is opció az ismert és Windowsra is elérhető TestDisk/PhotoRec páros, aztán az Extundelete, Ext4Magic, stb. Viszont ha GUI adatmentő szoftver kell, akkor azokból eleve Windowsra nagyobb a választék, sőt jóval nagyobb, valamint desktop OS szinten eleve a Windowsnak a legjobb a szoftveres támogatottsága.

  • *Ropi*

    félisten

    Vissza kellene állítani biztonsági mentésből a 2019-es évet, mert a 2020-as vírusos!

    ;] :DDD

    Weboldalam: http://karpatisandor.hu

  • Bandib0y

    csendes tag

    válasz King Unique #10008 üzenetére

    Kipróbáltam a GetDataBack Pro változatát is, de ugyanarra az eredményre jutottam, mint a GDB Simple esetében. A beállítások az alábbi képen láthatók, egyetlen különbség, hogy a 2-es diszk esetén nem használtam a smart scan-t, kíváncsi voltam lesz-e különbség. (sebességben lassabb volt, végeredmény ugyanaz)

    Mivel a diszkeken évek óta nem volt NTFS fájlrendszer, a diszk2-n látható kicsi NTFS partíciókra azt gyanítom, hogy egy VHD fájlban tárolt NTFS fájlrendszereket látott (gyanúsan win8/8.1/10 boot partícióknak tűnnek).

    DiskDrill esetében ugyanezen a meghajtón minden látható (visszaállítás esetén kb 80%-ban olvasható), csak a fájlnevek/mappastruktúra nem jön vissza:

    Most akkor a GetDataBack tényleg ennyire gyengén teljesít, vagy még mindig én állítok be valamit rosszul? (meg is venném, ha tényleg segítene)

    Lassan úgy érzem, hogy maradnak a unix-os megoldások, azokhoz köszönöm a tippeket.

  • aclandiae

    senior tag

    Sziasztok!

    Windows telepítőt szerettem volna készíteni, ezért INNEN letöltöttem EZT a fájlt.
    Véletlenül még ebben a mappában elindítottam, erre a teljes Letöltések mappa üressé vált.

    SSD-t használok (WDS500G2B0A-00SM50), amin három partíció van:

    - egy a C, ezen van a Win10 x64 Pro
    - második a D, ezen vannak a programok és itt van az összes ideiglenes fájlnak külön mappa
    - harmadik az E, amin a felhasználók alapból C-re tette könyvtárai (pl. Képek, Dokumentumok, Asztal stb.) vannak

    Pont azért használom így, hogy ha valami lenne valamivel, a külön lévő partícióról gond nélkül visszaállítható legyen.

    Próbáltam a GetDataBack Pro-val, a Recuva-val, a recoverit-el: mindegyik megtalálja a törölt fájlokat és a visszaállítás látszólag sikerül is, de mégsem tudok semmit megnyitni. Képeknél nincs nézet, a docx., xlsx, pdf-eknél sérültként indulnak.

    A visszaállítás egy külső HDD külön mappájába történne.

    Ilyenkor mivel tudok még próbálkozni?

  • King Unique

    titán

    válasz aclandiae #10011 üzenetére

    Egyrészt azt nem írtad, hogy az adatmentő programoknál teljes keresés (deep scan) történt-e az adott partíción/lemezen, ugyanis az kell ahhoz, hogy biztosan minden fájlt megtaláljon és le tudjon menteni a program.
    Másrészt mivel SATA SSD-ről van szó, ahol ha lefutott a fájltörlés után a TRIM és/vagy a szabad területen a meghajtóoptimalizálás, akkor nem meglepő, ha utána nem lehet visszaállítani a fájlokat, vagy max. csak hibásan jönnek vissza és nem lehet azokat megnyitni. Ha HDD-ről lenne szó, akkor ott nem jelentene ez gondot. Viszont ha rendszermeghajtó, annak is a C partíciója, ami utána használva volt, történt írás stb., akkor az eleve ronthatja a mentés esélyét és amiatt szintén sikertelen lehet.

    Egyébként a W10 telepítési adathordozó létrehozásához ott a Microsoft weboldala, annál az MCT, ami jelenleg a 1909-es verziót tölti le, az az aktuális. A 2004-es W10 hivatalosan még meg sem jelent, az csak egy dolog, hogy az UUP-n lévő eszközzel létrehozható. Ahol annak is normál esetben elvileg nem kellene mindent törölni, igaz én általában eleve külön mappába rakom és úgy futtatom.
    Ez a C, D, E partíciós megoldás meg nem éppen a legjobb, szvsz totál felesleges így szétszedni a Windowst... Normál esetben eleve a C-n van a Windows, az arra telepített programok, felhasználó mappák, hibernációs- és lapozófájl, stb. Az esetleges problémák elkerüléséhez meg ott a rendszer-visszaállítás és a teljes rendszermentés használata, az a biztos, az a javasolt, nem az ilyen egyszerre 3 partícióra szórom szét a rendszert megoldások.

    [ Szerkesztve ]

  • *Ropi*

    félisten

    válasz aclandiae #10011 üzenetére

    Röviden: semmivel.

    Bővebben: Az SSD-n nincsenek szektorok, ezt csak az operációs rendszerek felé emulálja a vezérlő. Az SSD-n NAND lapkák vannak, azoknak pedig blokkjai, a blokkokban pedig a cellák vannak. Az SSD firmware-je a törlések után takarít (Garbage Collection algoritmus), pl. két félig használd blokkban vagy lapban összevon adatokat, hogy egy teljesen betelített blokkot hozzon létre, az eredetit felszabadítása után meg is TRIM-eli - így az adatot is odébb mozgatta, ami pedig a wear levelingnek tesz jót, mert megosztja az írásterhelést a cellák közt, így közel egyszerre degradálódnak. A lényeg, hogy a 3 külön partíciód az SSD vezérlőjének a szempontjából nem létezik (vagyis egybefüggő), az előbb említett folyamat pedig már valószínűleg lejátszódott rajta és sajnos TRIM-elte azokat a cellákat.

    (#10012) King Unique: Egyetértek. :)

    [ Szerkesztve ]

    Weboldalam: http://karpatisandor.hu

  • aclandiae

    senior tag

    válasz King Unique #10012 üzenetére

    A GetDataBack Pro-val most futtattam egy "négy csillagos" keresést. Éppen másolja a találatokat a kiválasztott mappába és ugyanaz az eredménye, mint eddig: semmi.

    Igen, a 1909, viszont szeretném kipróbálni az új (várhatóan előbb-utóbb) legfrissebb verziót. Igen, külön mappába került volna - mint írtam véletlenül indítottam el.

    A visszaállításokkal csak rossz tapasztalataim vannak, valami mindig hibádzik. Nem is szeretem használni, akkor már a teljes újratelepítés.
    ... DE (!): mivel most úgyis változtatni kell: használható a Windows saját biztonsági mentés programja és - szükség esetén - abból visszaállítani? ... vagy ehhez is javasolt más gyártó terméke? Pl. Iperius vagy Acronis?

    Mindkettőtök (+ *Ropi*) hozzászólása rendkívül hasznos információ számomra. Ezután már teljes mértékben érthető a működési mechanizmus.

    Értékékes és igen bosszantó tapasztalatokkal lettem gazdagabb.
    Érdekelne, hogy akkor - a későbbiek a hasonlók elkerülése végett -, mi volna a jó megoldás?
    Hagyni minden Windows beállítást, az egész mapparendszert, ideiglenes fájlokat stb. a C-n? ...és akkor a mappákat (Képek, Dokumentumok, stb.) illetve azok tartalmát menteni külső HDD-re?

  • King Unique

    titán

    válasz aclandiae #10014 üzenetére

    Ha az SSD-n már trimmelve lettek a fájlok törlése után azok a cellák, akkor az szívás, utána nem lehet érdemben visszaállítani a fájlokat, mint már említve volt. Ilyen szempontból is problémásabb lehet az adatmentés SSD-ről, mint HDD-ről, nem árt vele tisztában lenni.

    Az OS topikjában részletezve vannak a különféle mentési lehetőségek, megoldható akár a beépített eszközökkel is a fájlszintű mentés és a teljes rendszermentés (lemezképfájl) egyaránt. A 3rd party programok viszont rendszerint valamivel többet tudnak, jobban konfigurálhatók stb., ezért lehet előnyösebb a használatuk. De alapesetben megfelelhetnek a célra a Windowsban lévő eszközök is, mint az előbb említve volt. Ahogyan az szintén, hogy alapesetben felesleges ennyire szétszedni a rendszert, maradhat a C-n az, aminek alapértelmezetten amúgy is ott van a helye.
    A megoldás a hasonló problémák elkerüléséhez: menteni, menteni, menteni! Azaz a fontos fájlokat is eleve több helyre, külön fizikai lemezekre, nem kizárólag csak a C letöltések mappájába, amire jelen topik 1. hozzászólása is fokozottan felhívja a figyelmet. Valamint magáról a Windowsról is javasolt mentést készíteni (lemezképfájlt), amiből szükség esetén 1:1-ben visszaállítható a rendszer, a mentéskori állapot. + A lemezképfájlba nemcsak rendszerpartíciók lehetnek, hanem akár adatpartíciók is, ami később felcsatolható a programban, tallózható a tartalma, vagyis az is jó egy mentésnek. Illetve ha lett volna ilyen mentés, akkor annál most fel lehetne csatolni a C-t és ott lenne a letöltések mappa tartalma hiánytalanul. Viszont az, hogy kizárólag 1 db fizikai meghajtón van tárolva minden, ami ráadásul SSD, meg nincsenek biztonsági másolatok, az adatbiztonság szempontjából kb. 0, hiába van 3 külön partíción a tartalom.

  • *Ropi*

    félisten

    válasz aclandiae #10014 üzenetére

    Ökölszabály, hogy SSD-n ne tárolj semmilyen olyan fontosságú adatot, aminek a [véletlen] letörlése érzékeny veszteséget jelent!

    Weboldalam: http://karpatisandor.hu

  • aclandiae

    senior tag

    King Unique és *Ropi*, mindkettőtöknek köszönöm a segítségét! :R

  • sum-blink

    aktív tag

    Segítségetek kérném. Van egy sector hibás laptop hdd, amit usb-s rackkel az asztali gépemre dugtam és láttam is a rajta lévő adatokat, ám sajnos nem mentettem le. Most már belassul a rendszer, ha rádugom az asztali gépemre. A két particiót látja a windows, de megnyitni csak egyet tud. Persze ez lehet a rack hibája is.
    Arra gondoltam egy olyan rackbe kéne betenni, ami sata-s és akkor le tudnám menteni a még ép fájlokat. Tudnátok segíteni milyen kulcsszóra találok ilyet vagy mi a neve? Esetleg más alternatíva? Köszönöm!

  • *Ropi*

    félisten

    válasz sum-blink #10018 üzenetére

    WD vagy Seagate?

    "...Láttam is a rajta lévő adatokat, ám sajnos nem mentettem le."

    Első hiba. :N

    "Most már belassul a rendszer, ha rádugom az asztali gépemre. A két particiót látja a windows, de megnyitni csak egyet tud. Persze ez lehet a rack hibája is."

    Annak nincs köze a rack-hez, viszont ha már ilyen állapotig jutott, akkor inkább ne erőltesd, mert valószínűleg előbb hal meg mint, hogy a teljes adatterületet sikerülne lementeni - inkább bízd szakértőre és akkor relatíve olcsón megúszhatod.

    Második hiba: ha mindenképpen neki akarsz ugrani és erőlteted. Egyébként nem szükséges hozzá dokkoló: ha van szabad SATA port és vezeték (meg táp) a gépházban, akkor elég egy ilyen átalakító.

    Weboldalam: http://karpatisandor.hu

  • liksoft

    Topikgazda

    válasz sum-blink #10018 üzenetére

    Szia!

    Kicsi az esély rá, hogy egyszerű másolással vagy programmal leszedd róla a fontosat. A szektorhibák a legritkább esetben javulnak meg maguktól, inkább szaporodnak. Azt viszont az esetek felében exponenciálisan növekvően szeretik elővezetni.

    Azt döntsd el, mennyire fontosak az adatok. Ennek tudatában keresd a megoldást, hogy Te próbálkozol, vagy szakihoz viszed.

    Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

  • h4cwrz

    csendes tag

    Sziasztok!

    Elromlott egy merevlemezem a fej halt meg és ha a Lemeztányér átemelése egy azonos vagy egy méretben megegyezőbe az működni fog? Vagy van valami eszköz ami bármilyen lemezt tud olvasni?

    Köszi

  • sum-blink

    aktív tag

    válasz liksoft #10020 üzenetére

    Köszi. Régi fotók amiket leginkább sajnálnék. A fura, hogy ugyanilyen állapotban volt, aztán párszor újra megnyitotta sikeresen a windows. Sajnos akkor nem mentettem le az adatokat.

    Amúgy létezik sata-s keret, amibe 2,5" vinyót lehet tenni?

  • krealon

    veterán

    válasz h4cwrz #10021 üzenetére

    "Elromlott egy merevlemezem a fej halt meg és ha a Lemeztányér átemelése egy azonos vagy egy méretben megegyezőbe az működni fog?"

    Egy ilyen precizios eszkoznel a javitas csak nehanyszorosa lenne egy uj eszkoz aranak.

    Az adatmento cegeknek sokmillios keszulekparkra van szuksege, hogy az elpusztult feju HDD-krol adatot mentsenek. (A tiszta teren felul, aminek a fenntartasa szinten nem filleres tetel.)
    Ajanlott olvasmany: Segítség, elromlott a merevlemezem!
    https://prohardver.hu/teszt/segitseg_elromlott_a_merevlemezem/murphy_el_es_dolgozik.html

  • liksoft

    Topikgazda

    válasz h4cwrz #10021 üzenetére

    Szia!

    Nem, lemezt csak akkor teszünk át, ha a motor halott. A lemezek a tengelyen "lötyögnek", mert a hőtágulás miatt nem lehet pontosan illeszteni. A lemez üveg, a tartó tönkje meg alumínium. Vagyis más a hőtágulásuk. Ha a lemezt kiveszed, elmozdul a mágneses középpontból, és az új helyén excentrikusak lesznek a felírt sávok. Ezt pedig egy határon túl már a fejszerelvény tömege miatt sem tudja lekövetni a rendszer. Vagyis míg forog, lemezt NEM rakunk át!
    Olyan eszköz fejlesztésébe még a hőskorban többen belekezdtek, de sajnos nincs. Maga a drive űrtechnika fillérekért, ami csak magával kompatibilis, alkatrész csere után már működésképtelen, annyira lehet feléleszteni, hogy az adatokat lementsük. Persze csak akkor lehet, ha az egyedi gyári adatok olvashatóak, a felület fizikailag és mágnesesen is ép. Egyéb esetben nem menthető. Ha általános eszközt kéne használni, az nagyságrenddel érzékenyebbnek kéne lennie, mint maga a mentendő eszköz. Itt halnak meg a próbálkozások.

    Honnan tudod egyébként, hogy a fej nem olvas?

    Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

  • liksoft

    Topikgazda

    válasz sum-blink #10022 üzenetére

    Ha csak csatlakoztatni szeretnéd, nem kell keret. Ugyanolyan a táp és SATA csatlakozója mint a 3,5" drive-nak.

    Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

  • HXY

    addikt

    HDD klónozás

    Sziasztok!

    Van egy 3 éves laptop amit 1TB-os HDD-vel vettem Anyukámnak.
    A HDD-t kicseréltem egy Adata SSD-re a vásárlás után egy héttel.
    Az SSD most megadta magát.

    Arra gondoltam hogy nem rakom vissza az 1TB-os HDD-t neki, hanem inkább egy kisebb 500GB-os HDD-t.

    A kérdésem a következő:

    Windows 7 alatt mivel tudom az 1TB-os HDD-t átmásolni, klónozni az 500GB-osra?
    2 darab USB 3.0 külső HDD házat használnék.
    Az 1TB-oson csak a egy gyárilag frissen telepített Windows 10 van.

    Ha lehet, akkor ne kínai programokat ajánljatok.

  • King Unique

    titán

    válasz HXY #10027 üzenetére

    Számos ilyen program van Windowsra, amik közül pl. a Macrium Reflect ajánlott, aminek a használat pl. ezen leírás is szemlélteti. Ha eltérő a forrás- és a célmeghajtó kapacitása, akkor amiatt viszont lehet ütközés. De ha nincsen teljesen telemásolva az 1 TB-os HDD és csak a W10 rajta, akkor úgy ráférhet az 500 GB-osra. Valamint szükség esetén a lemezkezelőben is ott van előtte a kötet zsugorítása opció, + a Macrium kezelőfelületén is lehet a klónozás előtt csökkenteni célmeghajtóra kerülő partíció méretét. A forrás- és célmeghajtó meg csatlakozhat a klónozás idejére akár USB-n is, viszont utána nyilván már a laptopba beletéve, SATA-n kellene csatlakoztatni a célmeghajtót, ha bootolás a cél. De akár USB-s is lehet, mivel a helyi Windows 10-telepítés átkonvertálható akár utólag is WTG-re. :))
    Amúgy meg miért nem veszel helyette másik SSD-t, vagy ha még garanciális, akkor cserélteted ki a hibásat újra? :F Rendszermeghajtónak amúgy is javasolt az SSD, egy HDD, pláne egy tetű lassú 2,5"-os, 5400 RPM-es modell viszont eleve lassú lesz... Bár úgy-ahogy eldöcöghet rajta egy újabb Windows is, de túl gyors működést nem kell várni.

    Legközelebb az ilyen kérdéseket meg inkább pl. az érintett Windows topikjában kellene feltenni, mert ez nem kifejezetten adatmentéses téma, nem törölt / formázott / meghibásodott meghajtóról kell adatot menteni, hanem csak az OS-t klónozni.

    Ui.: azért majd ne felejtsd el lecsekkolni a HDD állapotát pl. a HDS programmal, mert ha nem 100-as, akkor jöhetsz majd később a topik témáját inkább érintő kérdést feltenni. ;]

    [ Szerkesztve ]

  • *Ropi*

    félisten

    válasz h4cwrz #10021 üzenetére

    "...a Lemeztányér átemelése egy azonos vagy egy méretben megegyezőbe az működni fog?"

    Jól tévedek, hogy nem javítottál még HDD-t, ugye? Ezt a kérdésedből következtetve gondolom, mert a "gombhoz a kabátot" elvnél hatékonyabban is meg lehet oldani: ha valóban a fejblokk sérült, akkor a lemezek átköltöztetése helyett sokkal egyszerűbb azt cserélni (kvázi rutinműtét, persze nem otthoni sufnituningban, hanem a megfelelő speciális eszközök és szoftveres háttér birtokában), majd a lemez firmware-jében a hozzá szükséges paramétereket adoptálni.

    Egyébként miből gondolod, hogy a fejblokk sérült?

    Weboldalam: http://karpatisandor.hu

  • Hammon Serra

    senior tag

    Sziasztok!

    1tb külső ütés por és cseppálló Transdata hdd. 3x volt használva a 3 év alatt. Bármilyen eszközhöz csatlakoztatva csak "device" ként látja bármi. Win lemezkezelő CRC inicializálás hibát ír ki és nem tudja megcsinálni. Semmilyen más program nem látja. Próbáltam másik kábellel is. Szétszedtem, direktbe kötöttem egy usb-sata kábellel a géphez úgy sem volt változás. Valaki nek valami ötlete?
    :R

    Itt a vége fuss el vége! 5 év bazározás után........

  • liksoft

    Topikgazda

    válasz Hammon Serra #10030 üzenetére

    Szia!

    Mivel kiszedted, képet is küldhetnél róla, milyen drive is egyáltalán.
    FONTOS! Ne rázd, hirtelen mozdulatot ne tegyél vele!
    Ha indítod, Zzzzz.... Zzzzz.... Zzzzz.... hangot ad, vagy felpörög, kattog, vagy valami más? Ha zzzz hangot ad, akkor szinte biztosan letapadt, innen kezdve tutira csak szakember. Már felületsérült, ezért nem otthoni feladat.

    Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

  • Hammon Serra

    senior tag

    válasz liksoft #10031 üzenetére

    Teljesen halk, mint a normális működésnél. Nem kattog, nem tapadt le.

    Itt a vége fuss el vége! 5 év bazározás után........

  • *Ropi*

    félisten

    válasz Hammon Serra #10032 üzenetére

    Az az óriási szmötyi micsoda a tápcsatlakozójának a balról 4. lábán? :D

    Weboldalam: http://karpatisandor.hu

  • liksoft

    Topikgazda

    Ennek rendes SATA csatlakozói vannak. Ha a gépre ezen keresztül kötöd fel, akkor észreveszi, vagy hibát dob ki a BIOS indulásnál?

    Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

  • anyokfezsoj

    friss újonc

    Szervusztok!
    A problémám ugyanaz, mint a 8552 számú bejegyzésben, csak nem a gyermekem, hanem én löktem le az a WD My Passport Ultra 3 Tb töltésben lévő HDD-t.
    - A Windows lemezkezelő betűjel nélküli meghajtónak látja, ismeretlen, nem inicializált jelzéssel látja el.
    - A külső HDD inicializálása nem lehetséges, hiba oka: A kérés meghiúsult az eszköznél felmerült végzetes hardverhiba miatt.
    - HDD Sentinel látja, illetve a gyári recovery programok scanelni is tudták, de eredményt nem hozott, nem találtak rajta fájlokat. (0 tartalom)
    Windows 10 van a gépemen nekem is. Az eszközkezelőjében megjelenik a meghajtó ikonja, de a javítás funkciója nem vezet eredményre.
    Vesszenek az adatok, ha nincs más megoldás,- de az eszközre szükségem lenne!
    Tudtok valamilyen megoldást, vagy törődjek bele a fájdalmas veszteségbe?
    Előre is köszönöm segítségeteket, amely lényegesen nagyobb tudáson alapulhat mint az enyém ebben a témában.
    Várom válaszotokat!

  • *Ropi*

    félisten

    válasz anyokfezsoj #10035 üzenetére

    Nem tudom mi van a hivatkozott hozzászólásban (linkelhetted volna), de ha nem adatmentés a cél, akkor engedd el, mert gazdasági totálkár. Nagyon kicsi az esélye, hogy csak a házban lévő SED modulról csúszott volna le a HDD, mivel össze vannak csavarozva. Ha külön kábeles, akkor megpróbálhatod egy másik kábellel, meg az USB csatlakozót óvatosan megmozgatva, hogy rendesen áll-e a helyén, de nagyon figyeld a hangját, hogy nem hallasz-e valami szokatlant, mert esésnél könnyen történik belső sérülés, ami az adattároló lemeztányérokat is érintheti - onnantól végképp felejtős, ha csak nem nagyon nyomós indokkal kell lementeni. Egy esésnél bármi is megtörténhet, és ami eleve így indul mint Nálad, az hatványozottan necces történet, szóval hacsak nincsenek rajta életfontosságú adatok, akkor én nem foglalkoznék vele a helyedben (esetleg valaki megveszi donornak, de esés után még az is kétséges, hogy annak jó).

    Weboldalam: http://karpatisandor.hu

  • King Unique

    titán

    válasz anyokfezsoj #10035 üzenetére

    Ilyenkor el kellene dönteni, hogy pontosan mi a cél.

    Ha az adatmentés, akkor az a leírtak alapján otthon nem fog menni, ráadásul leesett a külső meghajtó és amiatt ki tudja még milyen sérülést szenvedett a benne lévő merevlemez. Ami a My Passport Ultra sorozat modelljeinél eleve integrált USB-s, vagyis alapesetben másik külső házban USB-n, vagy PC-be téve SATA-n sem lehet kipróbálni, + még a hardveres titkosítás is bezavarhat. Max. egy adatmentő cég tudna vele mit kezdeni, már ha számodra megérne annyit az adatok lementése.

    Ha a további használat, akkor az a leírtak alapján nem fog menni, javítani meg ilyenkor csak emiatt már eleve nem érdemes és nem is szoktak egy ilyen eszközt. Ha még garanciális és nem cél az adatmentés, akkor adja magát a garanciális csere, illetve az RMA. Már ha még nem járt le a 3 éves gyártói garancia és nincsen az eszközön az esés miatt külsérelmi nyom, ahol az utóbbi eleve garanciális cserét kizáró tényező. Ha nem opció a garis csere, akkor marad a kuka, vagy esetleg adatmentéses helyen leadás donornak és veszel helyette egy új külső merevlemezt. Meg abból is lehetőleg valamilyen ütésálló modellt, amik kibírnak pár leejtést, ha fennáll annak veszélye, lásd pl. az ADATA, Silicon Power és a Transcend kínálatát.

    [ Szerkesztve ]

  • anyokfezsoj

    friss újonc

    válasz King Unique #10037 üzenetére

    Köszönöm a tanácsodat! Az adatok nem létfontosságúak - az eszközt azonban sajnálom. A reményt abban láttam a megmentésére, hogy a WD Drive Utilities, a gyártó teszt programja kiolvasta az eszköz sorozatszámát, termékazonosítóját, és a firmware változatát. Igaz, hogy sem a betűjelét, sem elnevezését, sem könyvtárszerkezetét nem mutatta meg. A tartalmát 0 bájtnak jelöli meg, az utiliti program egyetlen funkciója sem hajtható végre rajta.
    A Windows reagálásáról írtam a hozzászólásomban. A csatlakozó cseréjére, mozgatására nem reagál. Ha rossz a kontakt honnan veszi az adatokat?
    Olyan program nincs, amely az eszköz fizikai állapotát teszteli le? Még mielőtt elindulók vele a kuka felé, kipróbálnám...

  • *Ropi*

    félisten

    válasz anyokfezsoj #10038 üzenetére

    "A Windows reagálásáról írtam a hozzászólásomban. A csatlakozó cseréjére, mozgatására nem reagál. Ha rossz a kontakt honnan veszi az adatokat?"

    Az operációs rendszer egy USB csatolófelületű HDD esetén a külső rétegként érzékelhető USB felülettel tud kommunikálni és azt olvassa ki, amit az küld neki "bemutatkozásként" beégetett adatként, viszont az USB konverteren túl is van élet: a lemez belső kommunikációja sérült az MCU előtt vagy mögött, így beljebb már nem jut és ott megáll.

    Az én tippem az, hogy a drive nem képes olvasni a lemeztányérok felületét (ez nagy százalékban hardveres hibát feltételez, ami csak tiszta térben történő megbontással javítható), és a szervizterülete is ott található, ami a működését biztosító információkat tartalmazza és ezek hiányában kvázi egy cselekvésképtelen agyhalott.

    "Olyan program nincs, amely az eszköz fizikai állapotát teszteli le? Még mielőtt elindulók vele a kuka felé, kipróbálnám..."

    De van, csak nem próbálható ki, mert nem hozzáférhető (elsődlegesen adatmentésre fejlesztett, speciális szoftver-, és hardverkörnyezet, mert abban lehet optimálisan tesztelni, szervizadatokat kiolvasni és a meghajtókat javítani).

    [ Szerkesztve ]

    Weboldalam: http://karpatisandor.hu

  • King Unique

    titán

    válasz anyokfezsoj #10038 üzenetére

    Otthon max. azt lehet megnézni, hogy felpörög-e a benne lévő HDD, működés közben nem-e ad valamilyen rendellenes hangot, diagnosztikai program (pl. HDS) mit mutat a meghajtó állapotára, stb. Ahol az előbbiek nem derültek ki egyértelműen a leírtakból.

    Ha kontakthiba van és tartósan megszakad az adatkapcsolat, akkor nyilván sehonnan, mivel olyankor nincsen adatkapcsolat az eszköz és az OS között. Tehát ha felismeri a Windows és az egyes programok, akkor nyilván van adatkapcsolat. Ahol egy külső HDD-nél maga a külső ház, benne lévő USB-s átalakító is szolgáltathat információkat az OS felé, nem feltétlen kell a HDD-nek is csatlakoztatva lenni, sőt akár firmware-t is lehet így frissíteni.

    Fizikailag szemrevételezni max. szétszerelés után lehetne a PCB-n az USB-csatlakozót és magát a külső házban lévő HDD-t (példa). De ezzel egyrészt a garancia is ugorhat, ami gondolom már lejárt, ha elvetetted a csere lehetőségét. Másrészt otthon kb. itt megáll a történet, mert nyilván nem érhető el olyan speciális berendezés a teszteléshez, mint adatmentő cégeknél (példa). Valamint ha meg kell bontani magát a HDD-t, akkor az szintén nem otthoni művelet, oda megint speciális eszközök, tiszta teres kamra, stb. kell.

    [ Szerkesztve ]

  • Bandib0y

    csendes tag

    TestDisk esetén mire utal az, ha az alábbi szöveget kapom deepscan után?

    Két ugyanolyan meghajtóról van szó, mindkettő EFI GPT-t detektált a TestDisk, így indítottam a mély keresést, és mindkettőn ugyanaz a végkifejlet.

    TestDisk 7.1, Data Recovery Utility, July 2019                                                                                                                                             
    Christophe GRENIER <grenier@cgsecurity.org>                                                                                                                                                
    https://www.cgsecurity.org                                                                                                                                                                 
                                                                                                                                                                                               
    Disk /dev/sdc - 2000 GB / 1863 GiB - CHS 243201 255 63                                                                                                                                     
                                                                                                                                                                                               
    The harddisk (2000 GB / 1863 GiB) seems too small! (< 2999 GB / 2793 GiB)                                                                                                                  
    Check the harddisk size: HD jumper settings, BIOS detection...                                                                                                                             
                                                                                                                                                                                               
    The following partitions can't be recovered:                                                                                                                                               
         Partition               Start        End    Size in sectors                                                                                                                           
    >  Linux filesys. data   1950621312 5857646279 3907024968 [volume5]                                                                                                                        
       Linux filesys. data   1950821376 5857846343 3907024968 [volume5]                                                                                                                        
       Linux filesys. data   1950824688 5857849655 3907024968 [volume5]                                                                                                                        
       Linux filesys. data   1950828560 5857853527 3907024968 [volume5]                                                                                                                        
       Linux filesys. data   1950840480 5857865447 3907024968 [volume5]                                                                                                                        
       Linux filesys. data   1950849768 5857874735 3907024968 [volume5]                                                                                                                        
       Linux filesys. data   1950858760 5857883727 3907024968 [volume5]                                                                                                                        
       Linux filesys. data   1950875912 5857900879 3907024968 [volume5]                                                                                                                        
       Linux filesys. data   1950887424 5857912391 3907024968 [volume5]                                                                                                                        
       Linux filesys. data   1950905384 5857930351 3907024968 [volume5]                                                                                                                        
                                                                                                                                                                                               
    [ Continue ]                                                                                                                                                                               
    ext4 blocksize=4096 Large_file Sparse_SB Recover, 2000 GB / 1863 GiB 

    TestDisk 7.1, Data Recovery Utility, July 2019                                                                                                                                             
    Christophe GRENIER <grenier@cgsecurity.org>                                                                                                                                                
    https://www.cgsecurity.org                                                                                                                                                                 
                                                                                                                                                                                               
    Disk /dev/sdb - 2000 GB / 1863 GiB - CHS 243201 255 63                                                                                                                                     
                                                                                                                                                                                               
    The harddisk (2000 GB / 1863 GiB) seems too small! (< 3000 GB / 2794 GiB)                                                                                                                  
    Check the harddisk size: HD jumper settings, BIOS detection...                                                                                                                             
                                                                                                                                                                                               
    The following partitions can't be recovered:                                                                                                                                               
         Partition               Start        End    Size in sectors                                                                                                                           
    >  Linux filesys. data   1950643208 5857668175 3907024968 [volume6]                                                                                                                        
       Linux filesys. data   1950686032 5857710999 3907024968 [volume6]                                                                                                                        
       Linux filesys. data   1950691640 5857716607 3907024968 [volume6]                                                                                                                        
       Linux filesys. data   1950706560 5857731527 3907024968 [volume6]                                                                                                                        
       Linux filesys. data   1950797616 5857822583 3907024968 [volume6]                                                                                                                        
       Linux filesys. data   1950818296 5857843263 3907024968 [volume6]                                                                                                                        
       Linux filesys. data   1950844208 5857869175 3907024968 [volume6]                                                                                                                        
       Linux filesys. data   1951676624 5858701591 3907024968 [volume6]                                                                                                                        
       Linux filesys. data   1951698208 5858723175 3907024968 [volume6]                                                                                                                        
       Linux filesys. data   1951719136 5858744103 3907024968 [volume6]                                                                                                                        
                                                                                                                                                                                               
    [ Continue ]                                                                                                                                                                               
    ext4 blocksize=4096 Large_file Sparse_SB Recover, 2000 GB / 1863 GiB

    Elvileg hibátlan lemezekről van szó, fiókból szedtem elő őket, és szeretném tudni, hogy mi volt rajtuk a legutóbbi takarítás előtt.

    ui: meglepően gyorsan végzett a scan, az első 6 órát követően úgy kalkuláltam, hogy nagyjából 30 óráig fog vizsgálódni, most pedig 13 órát követően azt látom, hogy már végeztek.

    [ Szerkesztve ]

  • Hammon Serra

    senior tag

    válasz *Ropi* #10033 üzenetére

    Az csak a kép erejéig került oda :-)

    Itt a vége fuss el vége! 5 év bazározás után........

  • Hammon Serra

    senior tag

    válasz liksoft #10034 üzenetére

    Gépre dugva, bios betöltésénél megáll ellenőrzés közben. Nem tudja beazonosítani mi van rákötve. :F

    Itt a vége fuss el vége! 5 év bazározás után........

  • liksoft

    Topikgazda

    válasz Hammon Serra #10043 üzenetére

    Akkor nem tudja hibamentesen betölteni a gyári adatterületről azokat az adatokat, melyek nélkül képtelen indulni. Ez nem otthoni feladat. El kell gondolkodni, mi van rajta, az mennyit ér, és ennek ismeretében szakembert keresni. Viszont valós értéket kell az elején meghatározni. Olyan nincs, hogy ma 5Ft, holnap 100e, holnapután bármit fizetek, csak jöjjön vissza. Az a legelején is "kardba dőlős" adatokkal rendelkezik, tehát nem a "szomszéd Pistikéje" a megoldás. Ennél a típusnál amúgy sem.

    Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

  • liksoft

    Topikgazda

    válasz Bandib0y #10041 üzenetére

    Nem látom értelmesnek amit talált.
    Van valami információ egyáltalán, hogy milyen OS használta milyen formátumban?
    Miért szeretnéd tudni, mi volt rajta? Családi anyag? Akkor legalább jó lenne, ha minimális információ lenne arról.
    Mivel lett és hogyan takarítva? Lehet, nincs is mit visszahozni.

    Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

  • *Ropi*

    félisten

    válasz Bandib0y #10041 üzenetére

    Tippelek: nem direktben, hanem dokkolóval csatlakoztattad a HDD-ket?

    Weboldalam: http://karpatisandor.hu

  • Bandib0y

    csendes tag

    válasz liksoft #10045 üzenetére

    Szia,

    Debian (OMV) alatt voltak használva ext4 fájlrendszerrel, mielőtt bekerültek a fiókba. A fájlrendszer sem lett törölve anno, move paranccsal áthelyeztem a fájlokat az új helyre.

    Keresek néhány cuccot, amit sehol nem találok, és végső elkeseredésemben a régen használt diszkeket kezdtem el átnézni, hátha így megtalálom, amit keresek. (jórészt kép és videós anyag, de fájlneveket és mappastruktúrát nem tudok fejből)

    A TestDisk QucikSearch egyébként meg is találja azt ext4-es fájlrendszert mindkét diszken, ki tudom listáztatni a fájlokat, de a lost+found üres, azon kívül pedig minden foldert pirossal, azaz töröltnek mutat. Ha megpróbálok belépni valamelyik töröld folderbe, akkor azt írja, hogy: No file found, filesystem may be damaged.

    *Ropi*: most direktben, SATA kábellel csatlakoznak a masinára, amin próbálkozom a helyreállítással. (sdb és sdc)

    user@ubuntu-desktop:~$ lsblk
    NAME   MAJ:MIN RM   SIZE RO TYPE MOUNTPOINT
    loop0    7:0    0 240,8M  1 loop /snap/gnome-3-34-1804/24
    loop1    7:1    0    55M  1 loop /snap/core18/1705
    loop2    7:2    0 242,4M  1 loop /snap/gnome-3-34-1804/27
    loop3    7:3    0  62,1M  1 loop /snap/gtk-common-themes/1506
    loop4    7:4    0  49,8M  1 loop /snap/snap-store/433
    loop5    7:5    0  27,1M  1 loop /snap/snapd/7264
    sda      8:0    0 232,9G  0 disk 
    ├─sda1   8:1    0   512M  0 part /boot/efi
    ├─sda2   8:2    0     1K  0 part 
    └─sda5   8:5    0 232,4G  0 part /
    sdb      8:16   0   1,8T  0 disk 
    └─sdb1   8:17   0   1,8T  0 part 
    sdc      8:32   0   1,8T  0 disk 
    └─sdc1   8:33   0   1,8T  0 part 
    user@ubuntu-desktop:~$ 

    [ Szerkesztve ]

  • Hammon Serra

    senior tag

    válasz liksoft #10044 üzenetére

    Köszönöm.

    Egy tól-ig szám sokat segítene ennek eldöntésében :-D Honnan is kezdhetek számolni.
    :R

    Itt a vége fuss el vége! 5 év bazározás után........

  • liksoft

    Topikgazda

    válasz Bandib0y #10047 üzenetére

    A move parancs a másolás után töröl. Vagyis jogos, ha töröltnek mutat mindent. [link] Itt a topikgazdát esetleg megkérdezted már? Hátha belefutott hasonlóba.

    A törlés miatt komolyabb, kifejezetten adatmentő programmal kéne ránézni. Hátha.

    Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

  • liksoft

    Topikgazda

    válasz Hammon Serra #10048 üzenetére

    Valahol az 5-6 helyértékű összegtől..... :B

    Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

Új hozzászólás Aktív témák