Hirdetés
- Új előzetest kapott a Little Nightmares III
- World of Tanks - MMO
- Diablo IV
- EAFC 25
- PlayStation 5
- Nintendo Switch 2, vagy amit akartok (találgatós topik most még)
- EA Sports WRC '23
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Nintendo Switch
- Call of Duty: Black Ops 6 kampány teszt
Új hozzászólás Aktív témák
-
Alf25
tag
Miért kell mindig a számozást az inteléhez hasonlóra csinálni .
Szerintem a mostani új számozás kifejezetten rosszul sikerült az intelnél. -
fahrii
őstag
Remek, végre generálhatok a PC-n egyénre szabott háttérképet!+!4!
-
kromatika
veterán
Beindult a Copilot+ örület.
-
S_x96x_S
addikt
a "7 PRO 360 (8 mag)" - elég érdekes:
3+5 felépítés. ( 3db erős mag és 5db gyenge )
Architecture 3x Zen 5 , 5x Zen 5c
https://www.amd.com/en/products/processors/laptop/ryzen-pro/300-series/amd-ryzen-ai-7-pro-360.htmlMottó: "A verseny jó!"
-
Cassi
őstag
Továbbra sem lehet eldönteni, van-e egyáltalán piaci igény AI PC-kre. De legalább van választék!
-
sb
veterán
Én összesen nem sokat foglalkoztam bármilyen AI-t használó cuccal de a potenciált így is látom benne. És nem világos, hogy aki nem látja az miért nem.
Eleve ha csak odáig megyünk, hogy LLM-ek pl. lefordítanak szabad szöveget egy konkrét feladatra. Ez már sokaknak segítség, pedig ezzel még kb. semmit nem használtunk ki az LLM-ekből sem. Ha adatot aggregál, rendez kimeneten az szintén elég hasznos, ott sokszor a feladat sem definit amit meg tudna esetleg vki (hozzáértő) fogalmazni... és innen indulnak a nem pontosan specifikálható (programozható) feladatok...
A b. megoldás a kérdésre pedig az, hogy most is mindenki használ egy rakás ilyet, csak nem tud róla. Már egy google keresési ajánlás is jobb sima statisztikai alapokon túl. -
S_x96x_S
addikt
> Sokan elismerik nem hivatalosan, hogy ez sokkal inkább
> csak egy sales kampány, mint egy komoly AI meglódulás.
> Az AI PC-k töredéke lesz érdemben AI feladatokra használva.én óvatosan optimistán hiszek az AI notebook-ok. jövőjében.
de nagy LLM-ek kezelését az AMD majd a következő XDNA -ban igéri
viszont a a mostani is elég lesz hogy valami ízelítőt lássunk belőle.
sales: És ez amúgy ez normális
- a hw -nek meg kell előzni a szoftvert,
- kellenek korai adaptálók.
- és utána hamarosan várható a felfutás.Amiből következik, hogy csak azért mert AI és van benne NPU
még nem mindenkinek kell előrébb hozni az upgradet.
de ha valaki fejlesztő vagy érdeklődik a terület iránt és anyagilag megteheti - akkor szerintem jó vétel.miért kezelném óvatosan:
Amúgy nekem van egy phoenix-es gépem ( korábbi 10 TOPS-os NPU-val )
de linux alatt az XDNA még nem igen működik - jó pár év után se.
2 nappal ezelőtti hír - Talán jövő tavaszra várható valami megoldás.
"AMD XDNA Linux Driver Updated As It Nears The Upstream Kernel"
https://www.phoronix.com/news/AMD-XDNA-Linux-Driver-v4
"So for those concerned with the out-of-the-box support on the likes of Ubuntu or similar, it's not until next spring with the likes of Ubuntu 25.04 and others where there might be out-of-the-box Ryzen AI support on Linux -- two years after the AMD NPU first began premiering within laptops."
És ha nincs rendes Linux támogatás, akkor a közösségi fejlesztők se tudják támogatni.----------------
Röviden: jövő tavasszal mikor nagyobb lesz a gépválaszték - és látszik a felhasználói program támogatás - érdemes újravizsgálni a helyzetet.De szerintem aki tudja milyen meggyőző volt a ChatGPT-s forradalom - az nem kételkedik és már most beleugrik.
Persze a "hívők" (mint én is ) inkább azok a StrixHALO-s tavaszi megjelenésére várnak - 128Gb egyesített memória ( amiből akár 96 GB VRAM lehet ) + 16c Zen5-el
és közel mobil 4070 -es APU teljesítménnyel. Vékony és könnyű kivitelben.
És ez talán már egy komoly 128 -192 GB -os Macbook Pro -val is felveszi a versenyt.Mottó: "A verseny jó!"
-
sb
veterán
Ha az a kérdés, hogy mi fut lokálban és mi szerveren, akkor egyetértek, hogy problémás lehet lokálisan az "AI PC"-re költöztetni érdemi funkciókat.
De azért szerintem ez menni fog kisebb részfeladatokra.
A "mire használnád/semmire se jó" kiindulási alapra akartam reflektálni, hogy sztem mindenki használja most is, max nem tud róla. És hogy érdemes a kisebb dolgokban gondolkodni, nem rögtön az AI képgenerálás/tartalomgyártás vagy bármi másból kiindulni.
Egy egyszerű szabadszavas kereső is sokat tud segíteni, vagy ott a bekarikázós képkereső androidon... ezek tök egyszerűek és olyan feladatokat oldanak meg amiket ha fejre állunk se tudunk megcsinálni AI támogatás nélkül. Vagy pl. két lista összerendezése, és összehasonlítása. Két mondat volt chatgpt-ben, amin 5 éve Excelt tologatott az ember 1.5 órát...
Szerintem hamarabb beszivárog a láthatatlan alapfeladatokba az egész AI, sőt már bent is van sok helyen. Jelenleg inkább szerveren, de ezek a kisebb rutinfeladatok át fognak kerülni a lokálban a hw-kre. Már csak azért is, hogy vegyük meg. Amúgy meg biztonsági okokból én nem is lennék ellene a dolognak. -
.mf
veterán
Ha jól rémlik, csak max. órajel és L2 cache mérete (fele) a különbség az 5 és 5c között - na meg persze utóbbi miatt a mérete, ezért c mint compact. Ezért nem is szerencsés erős és gyengének hívni őket, teljesen más, mint az intelnél.
Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
hapakj
senior tag
Szerintem épp erre reagált kolléga. A fantasztikus "okostelefonoknak" is mi haszna volt első körben? Kb mentek a fingós meg lézer kard appok eleinte.
Itt valszeg évek kellenek míg a rendes usecasek letisztulnak, addig meg nem gáz, ha ott a hw az eszközökben. Apple Siliconban évek óta ott van. S ez az M1 Macbook Air amiről pötyögök már AI ready, közbe amikor még megjelent azt se tudták ez mit jelent
-
S_x96x_S
addikt
>> "3db erős mag és 5db gyenge"
> ez talan kicsit sarkitas, a sima es dense magok
> kozott sokkal kisebb a teljesitmeny-kulonbseg, mint pl az intel P es E magjai kozott.nem az Intel-hez hasonlítottam.
és egymáshoz képest - az egyik erősebb a másik gyengébb.Mottó: "A verseny jó!"
-
Cassi
őstag
A Salesforce vezetője most nevezte Clippy 2.0-nak a Copilotot. Pontatlan és takarítani kell utána. Ugye-ugye, lassan leesik mindenkinek, mire képes most az AI, ha a ködösítéstől eltekintünk.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest