XBOX Live! - Jaj a csalóknak és a rendbontóknak

Az interneten keresztül játszható többszereplős játékok elterjedésével sajnos egyre gyakrabbá váltak az olyan felhasználók is, akik tisztességtelen módszerekkel próbálnak előnyhöz jutni a többiekkel szemben. Ezenfelül szintén sok az olyan ember, aki heves vérmérséklete miatt nem képes civilizált és kulturált hangnemben beszélgetni a többiekkel. Az XBOX One konzol és az XBOX Live! új, reputációs rendszerének segítségével a közösség tagjai mostantól kirekeszthetik maguk közül a renitenseket.

Egy XBOX Wire oldalnak adott interjújában az XBOX Live! programmenedzsere, Micheal Dunn elmondta, hogy csapata nagy odaadással dolgozik egy közösség által irányított rendszer kifejlesztésén, aminek segítségével a felhasználók kiszűrhetik azokat, akik nem képesek tisztességesen viselkedni, illetve játszani. Ennek köszönhetően végre elkerülhetjük az olyanokat, akikkel nem szívesen játszanánk együtt. Egyike lesz az újításoknak, hogy mostantól sokkal közvetlenebbül megkapja a játékosok egymásról történő visszajelzéseit a rendszer.

Magyarul ez annyit tesz, hogy amikor a felhasználók letiltanak vagy elnémítanak bizonyos egyéneket, akkor arról az XBOX Live! rendszer egyből értesítést küld, és amennyiben az adott illetőnél sokszor fordulnak elő a többiek által ilyetén módon történő kirekesztések, figyelmeztetést kap. Ha nem változtat viselkedésén, reputációja romlásnak indul. Három különféle szintet fognak megkülönböztetni: zölddel jelölik majd a tisztességes játékosokat, sárgával azokat, akiknek már oda kell figyelniük viselkedésükre, illetve pirossal, akiket végleg érdemes elkerülni.

Természetesen ez nem csak ilyen egyszerűen fog működni, a piros jelzés eléréséhez nem elég a sok rosszakaró negatív kritikája, ezt mindenki saját viselkedésével "érdemli ki". A rendszer figyeli az egymással játékban eltöltött idő mennyiségét és egy rakás egyéb faktort is, így például hiába jelentik be egy csomóan az adott játékost, ha még 15 percet sem töltöttek el együtt egy játékban, akkor ezeket a bejelentéseket nem veszik figyelembe.

Akit érdekelnek a további részletek, azok olvassák el a fentebb linkelt cikket, de végül is, a saját viselkedésünk fogja hosszútávon meghatározni értékelésünket, nem pedig a rólunk adott jelentések.

Azóta történt

Előzmények