Wii HD 2011-ben

A gaming-zsurnalizmus egyik elismert, és a témával régóta foglalkozó résztvevője, John Davison nemrégiben egy hosszabb beszámolójában arról ír, hogy a Nintendo következő konzolja 2011-ben láthat napvilágot - a lenti információk állítása szerint több különböző forrásból származnak a videójáték-iparon belül.

A What They Play-en közölt írásában Davison arról mesél, hogy a Nintendo már most korai prezentációkat tart a kiadóknak és a fejlesztőknek a következő generációs konzoljáról, amely jelenleg Wii HD néven fut. A megnevezés természetesen messze nem végleges, az viszont biztos, hogy a kiotói cégóriás meg akarja tartani a Wii nevet, hasonlóan a GameBoy és a GameBoy Advance közötti váltáshoz.

A masina neve egyébként ne tévesszen meg senkit: az új konzol nem csak egy frissített, modernizált Wii lesz, hanem egy tényleges generációváltás, amivel a Nintendo követni fogja riválisait a HD korszakba. A nagyfelbontású grafika mellett nagy szerepet kap majd a visszafele kompatibilitás, valamint a digitális disztribúció is, ebből következően pedig ezúttal már nem tűnik megkerülhetőnek a merevlemez alkalmazása.

Az akkori technológia csúcsát jelképező hardverre természtesen ezúttal sem kell számítani, hiszen ez nem igazán a Nintendo profilja, ahogyan azt a kiotóiak dizájner-legendája, Shigeru Miyamoto is elmondta korábban:

"A Nintendo-nál úgy egyeztünk meg, hogy az erő nem minden egy konzol esetében. Túl sok erős konzol nem férhet meg egymás mellett. Ez olyan, mintha csak ragadozó dinoszauruszok lennének, amelyek csupán egymás kihalását siettetik."

Davison igazának bizonyításakor nem csak a megbízható forrásokra történő mutogatásra támaszkodik, hanem néhány érdekes számadatot is kiemelt a Nintendo üzleti jelentéseiből. Ezek alapján a kiotóiak kutatás és fejlesztés részlege 2003-ban 34 millió dollárt költött, ami a Wii megjelenésének évére, 2006-ra 103 millió dollárra nőtt. Különös módon azonban a költségek ezután sem csökkentek, sőt: 2007-ben az R&D 370 millió dollárt vett ki a kasszából, azaz az öt évvel ezelőtti pénzmennyiség tízszeresét, ami mindenképpen azt jelenti, hogy egy nagyszabású project van készülőben - sőt, minden bizonnyal több is, gondolva itt az esetleges újabb handheld konzolra.

A beszámoló szerint tehát a "Wii HD" piacra kerülésére 2011-ben lehet számítani, ami abszolút reális évszámnak tűnik, ráadásul ez sem csupán egy légből kapott tipp. A Wii hardveréért felelős AMD és IBM partnersége ugyanis 2011 végén jár le, és mivel - ahogy fentebb elhangzott - a korábbi szoftverek futtatása fontos lenne az új gép számára, ezért nehezen elkerülhető, hogy az új hardver kompatibilis legyen a Wii Hollywood és Broadway névre hallgató processzoraival, aminek eléréséhez mindenképpen fontos lenne a két gyártó együttműködése.

Hogy aztán maga a Nintendo mikor is kíván először beszélni a következő generációval kapcsolatos terveiről, arról legfeljebb csak találgatni tudunk, az azonban biztos, hogy a közeljövőre vonatkozóan hamarosan megtudunk majd egy s mást: a kiotóiak holnap egy nagyobb konferenciát tartanak Japánban, ahol nagy eséllyel lehullik majd a lepel az új Nintendo DS modellről.