Véglegesítették a Smach Z kézikonzol új specifikációját

Az előrendelés a hónap közepétől él, az első tízezer vásárló pedig 10%-os kedvezményt kap.

Az Smach Z meglepetésre képviseltette magát az idei Embedded World konferencián, ahol az AMD standján kiállították a készülő kézikonzoljukat. Ezzel párhuzamosan egy hivatalos bejelentésben véglegesítették a rendszer specifikációját, illetve magán a konferencián kiderült, hogy a nemrég lefotózott belső is végleges, vagyis már nem fog változni. Innentől kezdve a gyártás előkészítése zajlik, amire még várni kell pár hónapot, de az előrendelés már az aktuális hónap közepétől megkezdődik. A cég kiemelte, hogy a korábbi támogatók az eredetileg tervezett rendszert nem kapják meg, mivel az sosem készül el. Ehelyett az új verzió kerül leszállításra. A támogatóknak ez nem jár többletköltséggel, még akkor sem, ha eredetileg az új árnál jóval kisebb összeggel járultak hozzá a projekt elkészültéhez.

A végleges specifikációk tekintetében a fejlesztők végül a legkisebb Horned Owl kódnevű modellt választották, vagyis egy AMD Ryzen Embedded V1605B SoC APU dolgozik majd a gépben, méghozzá 15 wattra konfigurált TDP mellett. Ebben az APU-ban négy darab továbbfejlesztett Zen mag található, amelyek 2 GHz-es alapórajelen ketyegnek, míg a turbó elérheti a 3,6 GHz-et is, bár a korlátozott TDP keret miatt erre azért nem érdemes számítani. Az IGP szerepét egy Vega architektúrára épülő Radeon Vega 8 tölti be 512 darab shader részelemmel, amelyek 1100 MHz-en ketyeghetnek. A számítási teljesítmény ilyen formában összesen 1,1 TFLOPS felett lesz, ami eléggé derekas érték egy kézikonzoltól. A kétcsatornás módban üzemelő, DDR4 szabványú rendszermemória 2133 MHz-es effektív órajelen fog ketyegni, és az alapmodell 4, míg a Pro verzió 8 GB-nyi kapacitást kínál. Az adatok tárolásáról alapesetben 64 GB-nyi tárterület gondoskodik, de a Pro verzióban 128 GB-ból lehet majd gazdálkodni, ugyanakkor ha ez nem lenne elég, akkor egy opcionális SD memóriakártyával extra tárhely nyerhető. Itt érdemes megjegyezni, hogy novemberben még dupla mennyiségű memóriáról és tárkapacitásról volt szó, de végül úgy döntött a menedzsment, hogy elég lesz az eredetileg tervezett mennyiség is. Mindemellett, ha valaki esetleg kevesli a memóriát, akkor a beépített SO-DIMM modulokat viszonylag egyszerű cserélni.

Hirdetés

A kijelző marad 6 hüvelykes, aminek a felbontása 1920x1080 pixel. Az eszközön lesz DisplayPort kimenet, egy USB 3.0 Type-A és Type-C interfész, valamint egy micro USB és egy minijack aljzat. A legtöbb konnektor haszna egyértelmű, míg a DisplayPort és az USB 3.0 egyfajta extra, így például megoldható, hogy a Smach Z által számolt kép egy nagyobb kijelzőn jelenjen meg, akár FreeSync technológia mellett, és a kézikonzolhoz csatlakoztatható egy extra gamepad is, amivel helyi együttműködő játékra is van lehetőség. Természetesen nem marad ki az IEEE 802.11b/g/n/d/e/h/i Wi-Fi és a Bluetooth 2.1+EDR sem, míg a Pro modell extrája még az előlapi 5 megapixeles kamera.

A rendszer integrált gamepadjénak képességei gyakorlatilag megegyeznek azzal, amit a Steam kontroller kínál, ami végeredményben nem meglepetés, elvégre az alapötlet pont egy Steam platformhoz tervezett konstrukció volt. Maga az eszköz így sokadjára áttervezve, végleges formában sem lesz túl vékony, és ez a kompromisszum nyilván a megfelelő méretű, 46 Wh-s akkumulátor miatt szükséges. Utóbbi 5 órányi, aktív játék melletti melletti üzemidőt biztosít, ugyanakkor az Embedded World konferencián kiderült, hogy ez nagyon függ a terheléstől, illetve a Horned Owl kódnevű SoC APU-n még nem működik a Radeon Software Adrenalin Edition, amiben általánosan aktiválható formában is megjelent a Radeon Chill. Ennek a műkötését nemrég teszteltük, és igen jelentős mennyiségű energiát lehet vele megtakarítani. Márpedig a Smach Z szempontjából a Chill aranyat ér, elvégre extra üzemidőt biztosít a felhasználók számára.

Az operációs rendszer szempontjából a Windows 10 Home-ra, illetve a Smach OS nevű Linux disztribúcióra lesz hivatalos támogatás. Ugyanakkor maga a Smach Z gyakorlatilag egy PC, tehát a felhasználás módja szabad, így nem hivatalosan azt telepít rá a felhasználó, amit akar.

Az árak tekintetében a normál verzió 699, míg a Pro változat 899 dollárba kerül, a cég szerint azonban az első tízezer előrendelő 10%-os kedvezményt kap. A szállítás szempontjából elsőbbséget élveznek majd az eredeti koncepció támogatói, de az aktuális tervek alapján legkésőbb ősszel már általánosan is elérhető lesz a szerkezet.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés