Újra előkerült a hányatatott sorsú Smach Z kézikonzol

Még 2014-ben lehetett hallani egy Steamboy névre keresztelt projektről, amely egy Valve SteamOS operációs rendszerére épülő kézikonzol lett volna. Azóta persze változtak a dolgok, így SMACH Zero lett a fejlesztés új neve, majd később Smach Z néven kickstarteres gyűjtés is indult. A kampány jól indult, de aztán a cég inkább úgy döntött, hogy visszalépnek, mivel több problémát is észleltek a gyűjtés során.

A Smach Z azonban nem tűnt el, így az ígéretekhez hívek a fejlesztők visszatérnek. Most azonban már sokkal felkészültebben, mivel találtak egy privát befektetőt is a spanyol IMASD személyében, és segítségükkel sikerült elkészíteni a Smach Z ténylegesen működő prototípusát. Ez a gépezet tényleg csak prototípus, mivel 6 hüvelykes kijelzője lesz, szemben az eredetileg tervezett 5 hüvelykkel, de még utóbbi specifikáció sincs kőbe vésve, mivel a cég az alábbi oldalon kéri ki az érdeklődők véleményét arról, hogy mekkora legyen a végleges modell megjelenítője.

A Smach Z prototípus
A Smach Z prototípus [+]

A Gamescomon a prototípus kipróbálható lesz, így tényleg lehet látni a kézikonzol erejét, amit az eredeti kampány során sokan kétkedve fogadtak. Bár a vállalat elmondta, hogy a kiállított gépbe még mindig nem az az AMD SoC APU kerül, ami a véglegesbe, de utóbbiban lesz a gyorsabbik verzió, tehát a prototípusnál jobban fog teljesíteni. A Smach Z fejlesztői annyit árultak el, hogy AMD Merlin vagy Prairie Falcon családba tartozó rendszerchipet választanak, és az új kickstarteres kampányhoz már konkrét eredményeket is közölnek, annak érdekében, hogy jól be lehessen lőni a kézikonzol teljesítményét.

A fejlesztők a Windows 10-et is számításba veszik. Bár a Smach Z továbbra is elsődlegesen a SteamOS-hez készül, látva a felhasználói igényeket, nem akarják kizárni a Microsoft operációs rendszerének telepíthetőségét sem. A masina egyébként egy sikeres gyűjtés esetén a következő év első felében jelenhet meg.

A Smach Z egyébként a korábbi gyűjtés óta már kapott egy versenytársat is a GPD WIN személyében. Persze a Smach Z ennél lényegesen gyorsabb lesz, de ugyanazt a célpiacot fedik le, vagyis egy kisebb háziverseny is kialakulhat a felhasználók kegyeiért.