Újra elérhető a Hunyadi hadai

Néhányan még biztosan emlékeztek a Huszár Games-re és annak három stratégiai játékára. Bár ezen játékok sosem akartak versenyezni a nagy stúdiók stratégiai játékaival, a témaválasztások miatt számunkra mégis remek játéklehetőséget biztosítottak. Sajnos a fejlesztések azóta leálltak, és egy ideje már nem jelentkezett a csapat új játékkal a régiek azért még beszerezhetőek.

Első játékuk az 1848 volt, aminek témáját azt hiszem nem nehéz kitalálni. Ez annak idején a Sulinet és az Oktatási Minisztérium támogatásával jelent meg és ingyenesen volt letölthető. Szerencsére ez azóta sem változott és egy külön a számára fenntartott oldalon még mind a mai napig beszerezhető a legfrissebb változat.

Következő játékuk már a Rákóczi szabadságharcra összpontosított, ami a Pro Libertate címet viseli, ezt a Matrix Games segítségével külföldi piacokon is értékesítették, ugyanis mellérakták az amerikai függetlenségi háborút is, hogy amerikai játékosok számára is érdekes lehessen. Elméletileg ennek a játéknak a hazai kiadása is élvezte az OM támogatását, így szintén ingyenesen tölthető, immár a Pro Libertate oldalról.

A Matrix Games együttműködés még egy játék erejéig tovább tartott és megjelent a Napoleon in Italy című az előző játékokra épülő, de immár nem magyar témát feldolgozó stratégia. Ez hazánkban már nem jelent meg, és főleg nem volt ingyenesen beszerezhető. Nem mellékesen az előzőekkel szemben nem tartalmazott magyar nyelvet sem. Ha valaki mégis érdeklődik iránta, meglehetősen borsos áron a Matrix Games-től vásárolható meg.

Végül pedig elérkeztünk a címben is említett játékhoz, a Hunyadi hadaihoz. A hír apropóját az adta, hogy a játék a megújult Sulinet oldaláról már nem volt elérhető. Mivel pedig nem készült hozzá saját honlap, mint az előző játékokhoz, így beszerzése már lehetetlenné vált. Néhány levélváltás viszont meghozta a gyümölcsét, és a Sulinet újra feltöltötte, így ismét ingyenes a nagy törökverő hadjáratait feldolgozó stratégia.

Aki egy kicsit is szereti a körökre osztott stratégiákat annak érdemes lehet egy próbát tenni a játékokkal, kellemes meglepetéseket tud okozni. Sajnos Win 7 és így már Win 8 rendszereken is gond lehet a kompatibilitással, de elméletileg megoldható az indításuk.