Tíz éves a Game Boy Advance

2001. március 21-én jelent meg Japánban a Game Boy Advance, a legendás kézikonzol család új, és egyben utolsó tagja. Két módosított kiadás jelent még meg a gépből, 2003-ban a Game Boy Advance SP, ezt 2005-ben követte a Game Boy Micro. 81,5 millió darabot adtak el a 3 gépből összesen az évek során, ebből több mint a felét Amerikában.

az első kiadás

A kézikonzol komptabilis volt korábbi Game Boy és Game Boy Color játékokkal. Az eredeti kiadás még ceruzaelemekkel működött, a SP-től kezdve azonban már beépített akkumlátor kerül a Nintendo hordozható gépeibe. Szintén az SP volt az első, melyben beépített képernyőmegvilágítás volt, először első, majd a későbbi modellekben rendes háttérvilágítás került.

a beépített akkumlátor 10-18 órás működésre volt elég

Az utolsónak megjelent Micro a nevéhez hívően a legkisebb darabja az Advance családnak. Ez a kiadás már nem alkalmas a régi GB és GBC játékok futattására. A kijelzője is kisebb, mint a másik 2 gépnek, de az azonos felbontás miatt élesebben tűnik. A burkolat előlapja cserélhető volt, sok-sok fajta kiadás jelent meg belőle az évek során.

Micro Famicom stílusban

380 millió játék kelt el a gépre, Pokemon játékok voltak a legsikeresebbek, együtt ezekből több, mint 30 millió fogyott. A Mario játékok többsége régi SNES-es remake. Nagy sikere volt még a Zelda, a Metroid és a Castlevania sorozatnak.

Előzmények