Tilos az MMO-k árusítása Ausztráliában

Ugye emlékszünk arra, hogy korábban szó volt arról, hogy a Fallout 3-at nem lehet majd kiadni Ausztráliában? A probléma az volt vele, hogy az ausztrál minősítő rendszerben nincs 18+ kategória, így ami ebbe a tartományba esik az értékelés során, az nem kaphat megjelenési engedélyt - hasonló problémákkal küzdött a F.E.A.R. 2 vagy a legújabb Silent Hill epizód, a Homecoming is.

Nos, a jelek szerint az MMORPG-k is problémákkal néznek szembe. A játékok az ausztrál törvények szerint a filmekkel esnek egy minősítési kategóriába, így amelyik játékon nincsen rajta a megfelelő helyi szervezet, a Classification Board minősítése, az nem árusítható az országban a boltokban; aki megszegi az ezt előíró törvényt és árusítja őket, két év börtönnel vagy 27220,80 ausztrál dollár (a jelen árfolyamon több, mint 4 millió forint) büntetéssel sújthatják. Ugyanakkor az MMO-kat - mivel nincsen single player részük - a kiadók nem minősíttették, így a polcokon levő dobozokon csak az amerikai ESRB vagy az európai PEGI értékelések voltak/vannak feltüntetve; és ez nem felel meg a helyi törvényeknek... A Massively.com-nak név nélkül nyilatkozó fejlesztőcég szerint korábban azt a felvilágosítást kapták, hogy az MMO-kra nem vonatkozik a fenti törvény, így minősítés nélkül is árusíthatók - ez a legfrissebb nyilatkozatok szerint nem így van. Ennél fogva jelenleg csak a Vanguard: Saga of Heroes és az EVE Online árusítható legálisan Ausztráliában, az összes többi - a World of Warcrafttól a Warhammer Online-on át az Age of Conanig - le kell kerüljön a polcokról, amíg meg nem kapják a hivatalos minősítést.

Ugyanakkor a digitális eladások nem számítanak, ha az eladó és maga a vásárlás Ausztrálián kívüli - így a Steamen vagy a Direct2Drive-on keresztül megvásárolhatóak ezek a játékok is, de az EA pl. saját ausztrál rendszert tart fent, vagyis ők ezzel sem tudják kikerülni a szigorú szabályozást.

Azóta történt