The Witcher 3: Wild Hunt - Nem lesz benne DRM

Bizonyára emlékeztek még, hogy mekkora felhajtást eredményezett a The Witcher 2: Assassins of Kings kalózbotránya. Történt ugyanis, hogy az 1.1-es javítással kivették a DRM-et, ami addig megkeserítette a játékosok életét - nem ismerte fel a szériaszámokat és hasonló aktiválási gondok voltak. Ráadásul a DRM a kalózokat egyáltalán nem hátráltatta, a Witcher 2 című játékot legalább 4,5 millió példányban töltötték le különféle warez oldalakról.

Ezt követően a CD Projekt RED eljárást kezdeményezett az illegális letöltők ellen, elmondásuk szerint bombabiztos módszer állt rendelkezésükre a warez példányok kiszűrésére. Bár állításuk szerint a becsületes vásárlóknak nem volt mitől tartaniuk, mégis sokan pánikba estek, hogy esetleg a "bombabisztos rendszer" mégis téved, és a CD Projekt nekik is kiküldi a 750 eurós számlát. Ezért, a játékosok bizalmának megtartása érdekében egy hónap múlva inkább megszüntették a nyomozást, mintsem valakit ártatlanul vádoljanak meg.

2012-ben a stúdió ügyvezető igazgatója, Marcin Iwinski kijelentette, hogy a CD Projekt RED a jövőben nem látja el DRM védelemmel a játékait, elvégre az csak megkeseríti a tisztességes vásárlók dolgát, míg a kalózokat nem hátráltatja a játék feltörésében. Érdekes adatként szolgált, hogy a DRM-mentes, GOG.com oldalról elérhető változatot több példányban vették meg, mint ahányan letöltötték azt kalóz oldalakról.

Idén áprilisban a CD Projekt RED hivatalosan is bejelentette, hogy a The Witcher 3: Wild Hunt teljesen DRM-mentes lesz. Okulva az eddigi tapasztalatokból, a srácok inkább kiveszik a védelmet, mintsem a legális úton vásárlók dolgát nehezítsék meg az aktiválással és egyebekkel. Szintén ingyenesek lesznek az extra tartalmak, vagyis a manapság divatos fizetős DLC-mániának ők nem hívei.

Pár napja jelentették be, hogy a The Witcher 3: Wild Hunt című játékot Európában a Namco Bandai fogja forgalmazni, ami azért is meglepő, mert 2011-ben pont ők perelték be a CD Projekt RED csapatát, miszerint a beleegyezésük nélkül vették ki a DRM védelmet a The Witcher 2: Assassins of Kings című játékból, valamint az sem tetszett nekik, hogy a THQ-t bízták meg az XBOX360 kiadás terjesztésével.

Mindenesetre úgy tűnik, hogy a viszály immár a múlté, a CD Projekt RED csapata egy nyílt levélben nyugtatta meg a játékosokat, hogy továbbra is kitartanak a DRM-mentesség mellett, így a PC kiadás továbbra is védelem nélkül fog megjelenni. Amennyiben valaki úgy dönt, választhatja a SteamWorks védelemmel ellátott példányt is, de aki úgy szeretné, az megveheti a GOG.com, illetve a készítők saját oldaláról is, mindenféle DRM nélkül.

Azóta történt

Előzmények