The Witcher 2: Megszüntetik a nyomozást a kalózok ellen

December közepén jelentette be a CD Projekt RED, hogy a The Witcher 2: Assassins of Kings című akció-RPG játékukat mintegy négy és félmillió példányban töltötték le illegálisan különféle torrent oldalakról. Ezért a kiadó egy nyomozást indított, melyben igyekeztek azonosítani a kalózokat, akiknek fejenként nagyjából 750 Eurónyi kártérítést kellett fizetniük.

A bejelentés aggodalommal töltötte el a legális példányok tulajdonosait is, ugyanis ha a cég által bombabiztosnak vélt azonosítási eljárás során esetleg hozzájuk is eljutnak, őket is megbüntethetik. És habár a CD Projekt végig hangoztatta, hogy a becsületes vásárlóknak nem kell aggódniuk, végül mégis úgy döntöttek, hogy a játékosok bizalmának megtartása érdekében inkább megszüntetik a nyomozást, mintsem hogy ártatlanokat büntessenek meg.

A CD Projekt RED társalapítója, Marcin Iwinski egy nyílt levélben tudatta a játékosokkal, miszerint a decemberben indított nyomozásuk során DRM helyett közvetlen módon kívántak fellépni a kalózok ellen. Ám a bejelentést követően sok legális vásárló fejezte ki aggodalmát, miszerint a cég által használt eljárás során esetleg tévesen olyanokat is megvádolhatnak, akik eredeti Witcher 2-vel rendelkeznek, így nem sértették meg a szerzői jogokat.

A levélben Marcin Iwinski írja, hogy tudatában van annak, miszerint azért lehettek ilyen sikeresek, mert a vásárlóik bíztak bennük és ők is éveken keresztül dolgoztak azért, hogy ez a bizalom létrejöjjön. Ezért is sajnálja, hogy sokan úgy vélik, hogy a kalózok elleni nyomozásuk során nem respektálják ezt a bizalmat, amit a CD Projekt RED irányában mutattak ki azzal, hogy megvásárolták a játékaikat.

Hozzátette, hogy a CD Projektnél mindig is a rajongóikkal törődtek legjobban, és ez így lesz ezután is. Valamint hogy ő büszke arra a tényre, miszerint a játékosok tudatában vannak, hogy odafigyelnek a visszajelzéseikre és a véleményeiket tiszteletben tartják. Továbbra is teljesen biztos benne, hogy azoknak a játékosoknak, akik legális úton szerezték be valamelyik játékukat, nem kell irányukban kártérítést fizetni a szerzői jogok megsértéséért.

Mindazonáltal túl nagyra értékelik a rajongóik, támogatóik és közösségük tagjait ahhoz, hogy a legcsekélyebb esély is legyen arra, hogy akár egyetlen személyt is hamisan megvádoljanak. Ezért eldöntötték, hogy azonnali hatállyal megszüntetik a kalózok azonosítása és megtalálása érdekében indított nyomozásukat.

Azonban egy dolgot leszögezett: ez nem azt jelenti, hogy támogatni akarják a kalózkodást. A warez sokat árt nekik, fejlesztőknek, valamint az egész játékgyártó iparnak. És bár továbbra is megbízhatóan elleneznek minden DRM megoldást, amivel a becsületes játékosok életét nehezítik meg, mindazonáltal nem tűrik el a játékok illegális másolását.

Ők megtették a saját részüket annak érdekében, hogy a játékosok (én és te is) róluk alkotott pozitív véleményét megtarthassák. Meghallgatták az aggodalmainkat, odafigyeltek és válaszoltak rá. De most rajtunk a sor, hogy ugyanezt megtegyük: ne legyünk közömbösek a kalózkodás iránt. Amennyiben azt látjuk, hogy egy barátunk illegálisan letöltött játékkal szórakozik, akkor mondjuk meg neki: ezzel azoknak a fejlesztőknek árt, akik sok munkával készítették el ezt a játékot, amit ő annyira élvez.

Amennyiben nem támogatjuk a fejlesztőket azzal, hogy megvásároljuk a játékaikat, akkor ők sem tudnak a számunkra újabb nagyszerű játékokat készíteni. További jó játékot kívánunk.

Azóta történt

Előzmények