Tényleg a japánok kapják a legjobb PlayStation 4-et

A Sony nemrég jelentette be az 1 TB-os PlayStation 4-et, amely gyakorlatilag csak a kétszer több tárhelyet kínáló merevlemezben különbözik az eredetileg megjelent modelltől. Emellett az is kiderült, hogy a Sony Japánban elsőként egy CUH-1200-as modellt is bevezetett, amelyben a 8 GB-nyi GDDR5 memóriát nem 16, hanem 8 lapkából oldották meg, ami azt jelenti, hogy csökken a rendszer fogyasztása.

Ilyen változások a korábbi konzolgenerációkban is voltak, ám akkor azokra kevésbé figyelt a piac, ugyanis relatíve kevés különbséget jelenetet a memórialapkák cseréje, illetve a számuk csökkentése. A GDDR5 memória azonban viszonylag sokat fogyaszt, így egy ilyen apró változás is bőven érezhető változást jelent.


(forrás: Pocket News) [+]

A Pocket News szétkapott egy 500 GB-os merevlemezzel rendelkező CUH-1200-as modellt, amely egyelőre csak a szigetországban érhető el. Ez hozza azt, amiről korábban is írtunk, vagyis az elődhöz viszonyítva a tömege nagyjából 300 grammal csökken, illetve a tápegysége is 20 wattal kisebb teljesítmény leadására képes, ami jelzi a fogyasztás csökkenését.

A Pocket News szerint a készenléti mód fogyasztása 30-50%-kal csökkent, míg a terheléstől mentes időszakban 11%-kal kevesebb energia szükséges az új modellnek az első PlayStation 4 változathoz viszonyítva. Játék közben 122 wattot fogyasztott az új modell, míg a korábbi, illetve nálunk még aktuális gép ugyanabban a tesztben 148,6 wattot igényelt. Ezzel a CUH-1200-as PlayStation 4 hasonló fogyasztási karakterisztikával rendelkezik, mint az Xbox One, legalábbis az aktuális játékokban.

A CUH-1200-as modellnek a fogyasztás csökkenésével csökken a zajszintje is. Az előd minimum 43 és maximum 60 dB-es zajszintet produkált, és játékok alatt átlagosan 57 dB-t lehetett mérni. Az új modell minimum 42 és maximum 56 dB-es zajt csap, az átlagos zajszint pedig 52 dB-re mérséklődött. A számok alapján ez talán nem tűnik lényeges változásnak, de valójában jól hallható különbségről van szó.

Arról sajnos továbbra sincs adat, hogy a CUH-1200-as PlayStation 4 mikor kerül bevezetésre más piacokon, beleértve hazánkat is.