Széthullóban a Crytek?

Az elmúlt napokban aggasztó információkat lehetett hallani a Crysis sorozat atyjáról a Crytekről. Egy német lap értesülései szerint a totális csőd közelében van a fejlesztőcég, lévén elfogyott a pénzük, ez pedig egy több száz főt foglalkoztató cégnél több mint rossz hír.  Mindezek mellett pedig problémás dolog, hogy a híres grafikus motorjukat, a Cryengine-t szinte senki nem liszenszeli, valamint a free-to-play játékuk sem hozza az előre várt eredményeket, lévén Oroszországon kívül szinte alig játszanak vele az emberek.


"For Mother Russia."  Csak az oroszokat érdekli?

A dolgokat pedig csak tetézi az, hogy források szerint a Ryse és a Crysis 3 fejlesztése katasztrofális volt, sok dologban változtatniuk kellet, plusz embereket kellett felvenni. Ami viszont az egyik legfájóbb pont lehet, hogy az Xbox ONE exkluzív Ryse folytatását sem készítik jelenleg, mert a cég nem tud megegyezni a Microsofttal az exkluzívitását illetően. Ez pedig elég nagy problémákat  vet fel, lévén a Ryse -bár nem volt tökéletes játék- mégis az Xbox ONE egyik jelenlegi húzócíme. Természetesen, ahogy várható volt a Crytek is reagált a vádakra, szerintük mindezen állítások hamisak, nincs semmi probléma a céggel. Végül is várható volt a válaszuk, ők sem olyanok, hogy saját maguk alatt vágják a fát. Igen ám, csak a balhé tovább erősödik, nem is kicsit.


Mi lesz veled Ryse 2?

A Crytek válasza után, amelyet a nagy többség vélhetőleg nem hitt el, további kényes dolgok is napvilágot láttak. Az Eurogamer több jelenlegi és volt dolgozóval is elbeszélgetett, akik szerint igenis problémák vannak a cégnél. Olyannyira, hogy a pénzügyi helyzet miatt kérdéses (sőt egyesek szerint már le is lőtték a fejlesztést) a jelenleg is fejlesztés alatt álló Homefront: The Revolution című játékuk, valamint a szintén ingyenes címnek tervezett MOBA-juk, az  Arena of Fate megjelenése is vitatható. A volt dolgozók állításai szerint többen azért hagyták ott a céget, mert megunták, hogy több hónapja nem fizetik ki őket és ami a legdühítőbb, hogy munkaadóik alig kommunikálnak velük, nem tudják megbeszélni, hogy mégis mi lesz a céggel a jövőben. Hogyan juthatott vajon idáig egy ilyen nagy nevű cég, mint a Crytek, mi lesz a cég sorsa, megmenekülhetnek, vagy a totális csőd és az eladás lesz a végső megoldás? Plusz nagy kérdés, mi lesz hazánk fiaival és lányaival akik a budapesti stúdióban dolgoznak?

Azóta történt

Előzmények