Steam: Ne dőljünk be az ingyen játéknak!

Az alábbi cikk elolvasása után biztos páran ostobának fogtok tartani. Sajnos azt kell mondjam, teljes joggal fogjátok így érezni. Ugyanis egy olyan csapdába estem bele nemrég, melyet sokatok biztosan kapásból kiszúrt volna, azonban akkor én hülye fejjel szépen belesétáltam. Azért írom ezt ide le, mivel szeretném felhívni a ti figyelmeteket is: vigyázzatok, nehogy titeket is becsapjanak különféle ingyen játékokkal és hasonló ígéretekkel!

A bal oldalon látható értesítéssel, valamint egy magát Steam Adminnak kiadó illető üzenetével kezdődött az egész. Arról írt, hogy Karácsony alkalmából mindenki egy ingyen játékot választhat magának. És amennyiben én is szeretnék kapni, akkor töltsem ki az alábbi mezőket.

Nos, mielőtt mindenki elkezdene magában elhordani mindennek, hogy miképpen lehettem ilyen ostoba, arról tudnotok kell, hogy akkor meglehetősen fáradt és tompa voltam, mivel nem sokat aludtam a karácsonyi családi látogatások miatt.

Annyi eszem még volt, hogy beírjak a Steam topikba, mert nem tudtam, mit kell a legalsó helyre beírni. Ám mielőtt megvárhattam volna, miként reagáltok rá - én hülye - bedőltem a közben folyton üzengető "adminnak", aki addig csűrte-csavarta a szót, míg végül ostoba fejjel megadtam neki az adatokat.

Mondanom sem kell, nem telt el egy perc, máris kidobott a Steam az accountomból. Ráadásul a fickó a Steam Guardot is ügyesen megkerülte, mivel nem kaptam semmilyen megerősítő emailt arról, hogy valaki másik gépről akar bejelentkezni a Steam fiókomba. Első megdöbbenésemben szóhoz sem jutottam, szegény feleségem is csak lesett, hogy mitől készültem ennyire ki.

Persze ekkor már eszembe jutott, hogy elfelejtettem elolvasni a Steam topikba beírt üzenetemre érkező válaszokat és akkor láttam, hogy többen is figyelmeztettetek, nehogy bedőljek neki. Megtörtént a baj, és innentől kezdve pár percig azt sem tudtam, mitévő legyek.

Szerencsére yetike ezt követően a segítségemre sietett és elmondta, mit kell tenni hasonló helyzetben. Így hát létrehoztam egy Steam Support accountot, majd egy jegyet (ticket) küldtem a Steam Support részére (Lásd feljebb), melyben közöltem, hogy ellopták az accountomat és szeretném visszakapni.

Bizonyítékként, hogy a Steam fiókom valóban az enyém volt, mellékeltem egy fényképet a Rage (képen), Skyrim, valamint a Dead Island CD-kulcsairól a ticket mellé. Ezt követően vártam, hogy mit fognak rá válaszolni. Mondanom sem kell, azalatt a pár nap alatt semmi életkedvem nem volt. Szerencsére Zsoccc és yetike is igyekezett bennem tartani a lelket - ezúton is külön köszönöm nekik, amit értem tettek -, mondván hogy nem lesz semmi baj, biztosan visszakapom a játékaimat.

Nos, gondolom, mondanom sem kell, milyen érzés volt ezalatt a pár nap alatt látni, ahogyan a tolvaj szabadon garázdálkodik a fiókommal: Első körben lenyúlta az összes megnyert (Kibontatlan) játékomat, kuponomat és szenemet, majd azt követően mindenkit törölt a barátlistámról, végül pedig nekifogott játszani az accountomon lévő játékokkal (Hálát adok az égnek, hogy hitelkártya adatok nincsenek a Steam fiókhoz kötve, mert akkor mehettem volna az utcára).

Végül tegnap este végre megkaptam az üzenetet a Steam Supporttól, miszerint itt valóban account lopás történt, ezért hát azonnal visszaállították a fiókom emailcímét, valamint új jelszót is kaptam egy különálló levél formájában, aminek segítségével végre - oly sok idő után - ismét bejelentkezhettem a Steam szolgáltatásba.

Természetesen első dolgom volt mindent megváltoztatni. Olyan jelszót csináltam ezúttal, hogy még én is csak fél perc alatt tudom bepötyögni. Ez nagyon tanulságos lecke volt számomra, az egyszer biztos. Mostantól senkinek, semmiféle körülmények között nem adom ki az adataimat.

Szerencsére azonban az ürömbe némi öröm is vegyült, ugyanis a fiókommal együtt visszakaptam az összes addig megnyert játékomat, szeneimet és kuponjaimat is. Tulajdonképpen még nyertem is vele, hogy a tolvaj elért pár achievementet, így én is kaptam érte plusz kupont. Ám ez nem feledteti az elmúlt napok szenvedéseit.

Tehát mindenkit arra kérek, nagyon figyeljetek oda, soha, semmilyen körülmények között ne adjátok meg idegeneknek a Steam fiókotok adatait, mert pár perc alatt úgy kiforgatnak belőle, hogy pislogni sem lesz időtök.

Végezetül engedjétek meg, hogy egy kis kitérőt tegyek: nem tudom, hányan látták közületek Sandra Bullock főszereplésével a "Hálózat csapdájában" című filmet (Trailert lásd feljebb). Abban hasonlóan jár a főszereplő. Miután az egész élete elektronikus úton zajlik, így minden adata valahol rögzítve van. Egyszer arra ébred, hogy valaki ellopta mindenét: nincs pénze, neve, otthona, semmije. És akármit csinál, képtelen bebizonyítania, hogy ő tényleg az, akinek mondja magát.

Sajnos azt kell mondjam, lassan mi is ebbe az irányba haladunk. Emlékszem, régen megvettünk egy játékot, majd telepítés után csak a hozzá adott kódot kellett beütnünk és játszhattunk, akár internet nélkül is. Majd jött az online autentikáció, SecuROM, manapság pedig már ott tartunk, hogy az AAA kategóriás játékokat csak addig használjuk, amíg aktiváljuk azokat Steamen, LIVE-on vagy Originen keresztül, esetleg feltelepítjük lemezről, és kész.

Kétségtelenül vannak az új rendszernek előnyei, azonban hátrányai is. Ugyanis - függetlenül attól, hogy a mostani eset az én hibám volt - előfordult már, hogy az internet szolgáltatás szünetelésekor egyik játékomhoz sem fértem hozzá, csak a régebbiekhez, melyek még nem voltak klienshez kötve. És ez sajnos kétségtelenül nagy hátrány.

Okos ember más kárán tanul, viszont legjobban kétségtelenül azt jegyezzük meg, amit saját bőrünkön vagyunk kénytelenek elviselni. Vigyázzatok nagyon, nehogy ti is hasonlóan járjatok.

Azóta történt

Előzmények