Steam, lefelé a lejtőn?

A jövő disztribúciós rendszere digitális. Sokan szeretjük, sokat utáljuk. Szeretjük, mert azonnal hozzáférhetünk megvásárolt játékainkhoz úgy, hogy ki sem kell mozdulnunk otthonról, és utáljuk, mert nem kapunk egy kézzelfogható terméket (adathordozó).

A Steam - az egyik legismertebb közülük -, már korábban is vezetett be korlátozásokat, többek között pl. a régiónként eltérő árazást és elérhetőséget. Most a Dragon Age: Originsmegjelenése kapcsán egy újabb botrány kirobbanása van készülőben.

Mint azt tudjuk Steam-en - és a hasonló disztribútorok többségén -, bizonyos játékok nem érhetőek el minden régióban. Ezt a korlátozást eddig kijátszhattuk úgy, hogy megkértünk egy ismerőst, aki olyan régióban lakik, ahol nincs korlátozás, hogy az adott játékot vásárolja meg számunkra ajándékként (gift).

Ez eddig remekül is működött, amíg az egyik Steam felhasználó nem találkozott egy új korláttal (Steam fórumbejegyzés itt). Az említett személy elővételben megvásárolta a fent említett szerepjátékot az akkori lakhelyén, az USA-ban. Ugyanakkor nem sokkal később - hosszabb időre - Japánba költözött. Ott megdöbbenve tapasztalta, hogy a játék hivatalos megjelenése után sem tudja letölteni a játékot, pedig erre még ígéretet is kapott a Steam terméktámogatástól. Egy rövid levelezés után kiderült, hogy Japánban - a régiós korlátozások miatt - nem lesz elérhető a játék, vagyis ezentúl az ajándékként való vásárlás sem fog működni. De a legaggasztóbb ebben az egészben az, hogy bármikor ki vagyunk téve ennek a helyzetnek, miszerint az általunk fizetett játékkal nem tudunk játszani, mikor egy másik országba költözünk.

Jelenleg úgy tűnik, hogy ez a módosítás jelenleg csak Japánban lépett érvénybe, de félő, hogy hamarosan világszintűvé válik. Ilyenkor természetesen van lehetőségünk visszakapni elköltött pénzünket, de ez valljuk be, nem vigasztal minket, játékosokat.

További információk ebben a topikban találhatóak (angol).

Azóta történt

Előzmények