StarCraft II béta: CPU Benchmark

Melyik a legjobb processzor a StarCraft II számára? Erre a kérdésre kereste a választ a PC Games Hardware csapata, amikor elkészítették ezt a kis összefoglaló tesztet, 13 különféle processzort bedobva a mély vízbe. Lássuk, melyik tud a legjobban úszni? :)

A StarCraft II bétájának a jelenlegi verziója még nem támogatja natívan az élsimítást, így driver-ből kell azt ráerőltetni. A StarCraft II grafikája néhány helyen nagyon jó lett, különösen a Zerg-ek organikus kinézetét sikerült gyönyörűen megvalósítani. A Terran-ok, Protoss-ok és Zerg-ek egymás elleni háborúskodásának közepette a játék motorja rengeteg részecske-effektet jelenít meg (Por, robbanások, fröccsenések, stb.), amik elsősorban a CPU-t terhelik.

Figyelem: A StarCraft II még mindig béta státuszban van, de várhatóan a Blizzard már optimalizálta a játékot a megfelelő sebességre, és ez a mostani tesztfázis csak a  játék kiegyensúlyozása miatt van. Mindazonáltal elképzelhető, hogy a StarCraft II: Wings of Liberty végleges változatában növelik a játék teljesítményét. Ezért a mostani tesztben a jelenlegi Béta állapotát mutatjuk be, így az eredményeket nem lehet összehasonlítani a végleges változattal.

Mivel majdhogynem lehetetlen ugyanazt a meccset ugyanúgy lejátszani újra és újra, ezért a mérésekhez az ismétlés funkciót használtuk. Ez azt jelentette, hogy az A.I.-t ezúttal nem kellett számítania a processzornak, de ennek a végeredményre csupán elhanyagolható hatása volt. Előre tekertük a felvételt a visszajátszásunkban 15:30 percig, és a FRAPS-al mértük a következő 20 másodpercnyi időt, mialatt több mint 60 Zergling támadta a Protoss bázist, melyet Carrier-ek és egyéb egységek védelmeztek. Nem ez volt a legrosszabb jelenet, amit általában használni szoktunk a mérésekhez, viszont egy átlagos harci helyzetet mutat be.

Eredmények: A Windows 7 Task Manager tanulsága szerint a StarCraft II bétája csak két processzormagot használ, ennek fényében az eredmények a következőek voltak: Az Intel négymagos Q6600-asa csak egy hangyányival volt gyorsabb kétmagos rokonánál, az E6600-nál. De a StarCraft II nagyon jól reagál a plusz cache méretre - különösen az E8400 és a két Lynnfield magos CPU húz hasznot belőle, míg az Athlon II X2 250 itt hátrányba kerül. Az AMD Phenom-ok nagyon jól teljesítenek, de nem közelíthetik meg az Intel Core i5-ös és i7-es processzorait. Az egymagos Athlon 64 4000+ processzor pedig nagyon lassúnak bizonyult.

A tesztek tanulsága szerint az ideális processzor a StarCraft II bétához az Intel Core i5/i7. De sokkal olcsóbb és nem olyan sokkal lassabb az AMD Phenom II X2 545 3.0 GHz-en. Mi ezt ajánljuk. A Battle.net fórumán leírtak szerint az Intel Core i7 processzorok bizonyos helyzetekben drasztikus teljesítménycsökkenést mutattak, és ezt az alapján, amit láttunk, mi is megerősíthetjük - de ezek a méréseinket nem befolyásolták.

Azóta történt

Előzmények