StarCraft II: A Blizzard beperelte a hack programok készítőit

Mint ahogyan arról korábban már mi is beszámoltunk, nemrég több, mint 5000 olyan játékost bannolt a Blizzard a StarCraft II-ből, akik különféle hack programok használatával játszottak online meccseken. Később olyanok is több hetes eltiltást kaptak, akik az egyjátékos kampányban használtak különféle trainer programokat, így jogosulatlanul szerezték meg az elérhető achievementeket.

Miután a játékosok felháborodtak az ellen, hogy olyan személyeket is kitiltanak, akik csupán az egyszemélyes játékmódban vették igénybe a trainerek segítségét, a Blizzard közölte velük, hogy az egy külső programmal elkövetett módosítás és/vagy hackelés ugyanúgy a végfelhasználói szerződés megszegésének számít, így kitiltást von maga után.

Hozzátették, hogy a beépített cheat kódokat bárki szabadon használhatja egyjátékos módban (Akkor ugyanis nem kerülnek jóváírásra az elért achievementek), azonban bármilyen egyéb trainerrel és egyéb külső forrásból származó hack programmal játszó játékossal szemben a zéró tolerancia elvét követik, azaz azonnali és akár végleges kitiltással is szakcionálhatják az ilyen cselekedeteket.

Az incidens után a Blizzard nyomozásba kezdett a hack programok készítői ellen, és pár napon belül sikerült is fényt deríteniük a kilétükre. A cég pert indított három programozó ellen, akiket közvetlenül felelősnek találtak, valamint három bűntársuk ellen jelenleg is vizsgálatot folytatnak. A vád szerint a bűnösnek mondott programozók a StarCraft II játékhoz készítettek és terjesztettek hackeket és modifikációkat, ezzel megszegték a játék végfelhasználói szerződését, a Battle.net felhasználási feltételeit, valamint a tulajdonjogi törvényt.

"Mindössze napokkal a StarCraft II megjelenése után, a vádlottak már kifejlesztettek, piacra dobtak és a közönség számára hozzáférhetővé tettek különféle hackeket és cheateket, melyeket a StarCraft II online játékélményének módosítása (vagyis elpusztítása) céljából készítettek. Valójában már azon a napon, amikor megjelent a StarCraft II, a hackekért felelős weboldal képviselői arról is értesítették az oldal közösségét, hogy "Munkatársaink már tervezik az újabb kiadású programokat ehhez a játékhoz."" - áll a beadványban.

A három elkövető ellen a Blizzard többrendbeli tulajdonjog megsértés, többszörös károkozás, valamint a hack programok terjesztése által bekövetkezett bevételkiesés elkövetése miatt indíttatott eljárást. A vállalat továbbá azzal is vádolja az elkövetőket, hogy akciójukkal másokat is arra késztetnek, hogy a programjaik által szintén megszegjék a szerzői jogaikat. Ugyanis amikor a felhasználók letöltik, telepítik, majd elindítják ezeket a hack programokat, akkor ezek a számítógép memóriájába olyan, szerzői jog által védett adatokat töltenek le a StarCraft II-ből, amivel megszegik a program használatára való korlátozott licencük lehetőségeit.

A három elsőrendű vádlott valódi személyazonosságára is fény derült, az oldalon csak mint "Permaphrost", "Cranix" és "Linuxawesome" néven ismert programozók közül ketten Kanadában élnek, míg a harmadik egy Perui lakos. Az ő identitásukat a Blizzard továbbította a beadvánnyal együtt a Los Angeles megyei bíróságra.

Fény derült még további három bűntárs nevére is, de az ő azonosságuk egyelőre nem szerepel a kérvényhez csatolva. A "Wiggley", "Zynastor" és "Dark Mage" néven ismert emberek sorsa a későbbiekben fog eldőlni.

Azóta történt

Előzmények