Sony: A héten részlegesen visszaáll a PSN

A Sony Japánban tartott sajtókonferenciáján többek között a PlayStation Network hálózatát ért kalóztámadásról és az azt követően kialakult helyzetről volt szó. Majd ezek végeztével a Sony illetékesei bejelentették, hogy valamikor a héten visszaállítják a PSN szolgáltatás néhány elemét, de például a PlayStation Store sem lesz elérhető, csak "valamikor a hónap vége felé".

Kaz Hirai, a Sony fejese megnyugtatott minden felhasználót, hogy a hitelkártya-adatok biztonságban vannak, nem kerültek rossz kezekbe. Az ügyben egyébként már az FBI is nyomoz. Az Anonymous nevű csoportnak valóban semmi köze nem volt a mostani támadáshoz, ezt Hirai is megerősítette a konferencia alatt.

Pontos napot nem közöltek, hogy mikor kapcsolják vissza a PSN azon elemeit, melyeket elérhetővé tesznek, azonban egy listán ismertették a várhatóan elérhetővé váló online szolgáltatásokat:

  • Online játéklehetőség, beleértve a PlayStation 3 és PSP rendszereket is
  • Ez magában foglal egy ellenőrzést, a letöltött játékoknál is
  • Újra hozzáférhetővé válik a Qriocity szolgáltatás a PS3 és PSP konzolokon
  • Újra hozzáférhetővé válik a jelszó visszaállító és az account menedzsment
  • Újra hozzáférhetővé válik a NEM lejárt Film kölcsönzés PS3/PSP és MediaGo rendszereken
  • PlayStation Home
  • Barát lista
  • Csevegés

A biztonsági rendszer sebezhetősége nyilvánvalóvá vált a támadás következtében, így azonnali intézkedéseket kellett tenniük ez ügyben is. Első lépésként az összes adatot egy másik szerverre helyezték át, valamint egy továbbfejlesztett biztonsági rendszer és egy új, illetéktelen behatolásokat figyelő program is készült.

A rendszer újraindulását követően egy kötelező frissítés veszi majd kezdetét, melyben az összes felhasználót egy email üzenettel szólítanak fel a jelszavának megváltoztatására. A módosítást követően egy megerősítő email is érkezik, melynek segítségével a változtatásokat érvényesíteni tudják a játékosok. A frissítést csak és kizárólag azokon a PS3/PSP konzolokon lehet majd elvégezni, melyeken az accountunk is aktiválva lett.

A Sony azt is megemlítette, hogy bár tudomásuk szerint a felhasználók hitelkártya adatai nem kerültek rossz kezekbe, mégis, aki érintett az ügyben, mindenképpen igényeljen új kártyát az esetleges későbbi kellemetlenségek elkerülése érdekében.

A Sony minden PSN felhasználónak 30 napos PSN Plus szolgáltatást tesz elérhetővé a kellemetlenségek enyhítése érdekében (A mostani PSN Plus tagok pedig extra 30 napot kapnak). Ezenfelül régiótól függően kiválasztható tartalmakat is ingyenesen hozzáférhetővé tesznek, valamint a jelenlegi Quriocity előfizetéseket szintén 30 nappal meghosszabbítják.

A rendszer életbelépését követően további ajánlatok is érkezni fognak, melyek között a játékosok bizonyosan találni fognak számukra megfelelőt.

Azóta történt

Előzmények