PS3: egymillióan a rákkutatásért

A Folding@home program a proteinek vizsgálatára koncentrál, segítségével pedig a tudósok olyan, az orvostudomány jelenlegi állása szerint még gyógyíthatatlan betegségekkel kapcsolatban végezhetnek kutatásokat, mint az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór, vagy a rák egyes típusai. Tavaly március óta a PlayStation 3 tulajdonosok is segíthetnek, méghozzá úgy, hogy rendelkezésre bocsátják konzoljaik kapacitását, ma pedig a Sony nagy örömmel jelentette be, hogy az egymilliót is átlépte a regisztrált felhasználók száma.

"A Sony Computer Entertainment-tel történő együttműködés óta a kutatási képességeink nagy lépésekben nőttek a Folding@home felhasználók folyamatos részvételének köszönhetően. Most több, mint egymillió PlayStation 3 tulaj van regisztrálva, mindez pedig lehetővé teszi, hogy a számolások tekintetében korábban megválaszolhatatlannak bizonyuló kérdésekre találjunk válaszokat, a célból, hogy megtaláljuk a gyógymódot a világ legveszélyesebb betegségeire" - mondta Vijay Pande, a kutatás vezetője és a Stanford egyetem professzora.

A kezdeményezés erősségét jól mutatja, hogy a Folding@home számítástechnikai mérföldkő: ez az első számítógépes hálózat, amely átlépte az egy petaflopos határt, ami az egy másodperc alatt végrehajtott lebegőpontos műveletek számát illeti (jelen esetben ez egy billiárd, azaz tíz a tizenötödiken).

A Guiness tavaly szeptemberben ki is kiáltotta a Folding@home-ot a világ legerősebb számítógéphálózatának.

Naponta átlagosan háromezer, vagy ha úgy tetszik, percenként két újabb géptulajdonos csatlakozik a kezdeményezéshez, jelenleg pedig a PlayStation 3 masinák a teljes kapacitásnak közel a háromnegyedét teszik ki - mindez tehát jól mutatja, hogy milyen óriási segítséget jelent ez a kutatók számára. Ha még nem tetted meg - és van rá lehetőséged - csatlakozz te is.
 

Aki csatlakozni szeretne a magyar csapathoz, az ERRE induljon.