Problémák a Crysis 2 multi-GPU támogatásával

Amellett, hogy a Crysis 2-t a fejlesztők szerint PC-ről portolták konzolra, számos érdekesség maradt PC-s verzióban, ami pont ennek az ellenkezőjét bizonyítja. A játék a multi-GPU-s rendszereket sem támogatja tökéletesen, mivel problémák lehetnek a skálázódással, és grafikai hibák léphetnek fel. Ezzel kapcsolatban a Crytek már készül egy teljes körű megoldással, ami a hamarosan érkező 1.2-es patchben lesz benne, mely további optimalizációkat is tartalmaz. A probléma abból a szempontból nehezen érthető, hogy a multiplayer demóban tökéletes volt az SLI és a CrossFire működése, így feltételezhetően a Crytek eszközölt egy apró módosítást, ami az  eddig kialakított támogatást inaktívvá tette. A hibák között gyenge skálázódás, illetve zavaró villogás tapasztalható, amit az alábbi videó szemléltet.


A felvétel SLI konfigurációval készült, de CrossFire mellett is hasonló a hiba

Amíg a hivatalos javítás meg nem érkezik, addig az alábbi módokon lehet elhárítani a problémát. A GeForce GTX 590 kártyával rendelkező felhasználóknak van a legkönnyebb dolguk. Egyszerűen le kell tölteni a 267.84-es (Windows 7 – 32 / 64 bit) WHQL drivert, ami tartalmaz egy működő profilt a véglegesen kiadott játékra. Ez a meghajtó sajnos csak ezt a kártyát támogatja, így a többi SLI konfigurációhoz alkalmatlan. Ettől függetlenül van más megoldás is.

A legutolsó, minden GeForce-ot támogató 267.24-es (Windows 7 – 32 / 64 bit) béta meghajtó ugyan nem tartalmazza a Crysis 2-höz a profilt, de elérhető egy profilfrissítés, ami már alkalmaz egy elméletben működő beállítást. Ez sajnos nem mindenkinek jelent megváltást, de még mindig nem kell feladni. A továbbiakban szükség van az Inspector programra, amivel lényegében össze kell dobni a végleges játékhoz egy profilt. A program indítása után meg kell nyitni a profilozót, ahol lehet válogatni a programok között. Mivel a profilfrissítés telepítve van, így kell lennie egy Crysis 2-höz készült előre kalibrált adatlapnak. Itt meg kell változtatni az SLI compatibilty bits beállítást 0x02004205-re, emellett a Number of GPUS paraméter SLI_PREDEFINED_GPU_COUNT_FOUR legyen, míg az Nvidia predefined SLI mode esetében az SLI_PREDEFINED_MODE_FORCE_AFR2 kerüljön kijelölésre. A visszajelzések egyelőre pozitívak a módosításokkal kapcsolatban.

A CrossFire rendszerek esetében a 11.4-es Early Preview meghajtót kell telepíteni, amihez már elérhető egy új alkalmazásprofil. Utóbbira azért van szükség, mert a RIFT című játék beállításai frissültek benne, és alapvetően erre épít a nem hivatalos megoldás. Ezután a crysis2.exe állományt kell rift.exe névre módosítani, így a villogás a visszajelzések szerint megszűnik.

Megannyi kellemetlenség után, így már a Multi-GPU-s rendszert birtokló felhasználóknál is a játéké lehet a főszerep. Amit még fontos megemlíteni, az az érkező 1.2-es patch telepítése. A Crysis 2 indítófájlját a javítás installálása előtt vissza kell változtatni az eredeti nevére. Akinek egyéb gondja van a játékkal kapcsolatban az látogasson el az alábbi fórumra, ahol számos bosszantó gondra találtak már megoldást a rajongók.

Azóta történt

Előzmények