PlayStation: 1.3 milliárdos bevételcsökkenés Amerikában

A PlayStation franchise 1.3 milliárd dollárral hozott kevesebb bevételt 2009-ben, mint 2008-ban, legalábbis az Amerikai piacon. Míg 2008-ban 6.4 milliárd dollárt hozott a PlayStation "család" a konyhára, addig 2009-ben csak 5.1 milliárdot. Ezen felül a Sony amerikai piaci részesedéséből is veszített 30%-ról 26%-ra esett vissza.

Ezeket a visszaeséseket több tényező okozta, a Wedbush Morgan elemzője, Michael Pachter szerint a PS2-es szoftvereladások 700 millió dollárral hoztak kevesebbet a Sony-nak tavaly, mint 2008-ban. Ezen felül a PS2 hardver eladásai is 150 millió dollárral csökkentek.

További elemzések szerint a végösszeghez még jócskán hozzátett a PSP gyengélkedése is, ami legalább 225 millió dolláros bevételkiesést jelentett, és ebből kifolyólag a szoftvereladásai is kb. 200 millióval kevesebbet "termeltek".

A 2009-es év természetesen nem csak a Sony-nak jelentettek nehézségeket, hiszen szinte mindenhol leépítések és bezárások voltak, volt időszak amikor nem telt el úgy hét, hogy ne kellett volna néhány 100 ember leépítéséről hírt adnunk. A legnagyobbak is bőven megérezték a gazdasági válságot, és az egész videojáték piac nehézségektől szenvedett. Reméljük az idei év mindenki számára jól alakul és jobbnál-jobb játékokkal látnak majd el bennünket, minden platformon.

Azóta történt