Ma 28 éves a Nintendo Game Boy

Ha szóba jönnek a kézikonzolok, általában a legtöbb embernek többnyire a Nintendo gépei jutnak eszébe, amely nem véletlen, hiszen több évtizede szállítja nekünk a cég a különféle játékra alkalmas célhardvereket. A vállat egyik legsikeresebb ilyen kézi kütyüje a mai napig a Game Boy széria, amely 28 évvel ezelőtt, 1989. április 21-én jelent meg Japánban a Game & Watch utódjaként. (Európában csak 1990. szeptember 28-án került a boltok polcaira)


A kézikonzolból 7 alap kiadás jelent meg az évtizedek alatt

Az elmúlt közel 30 évben a teljes Game Boy sorozatból több mint 120 millió példányt adtak el világszerte, emellett pedig játékokból több mint 500 millió darab talált gazdára. A két legnépszerűbb Game Boy játék a Tetris (több mint 30 millió eladott db) és a Pokémon Red & Blue (több mint 23 millió eladott db) voltak. A Game Boy diadalmenete hivatalosan 2005-ben állt le a Game Boy Micro kiadásával, de a szerepét átvette 2004-ben a Nintendo DS majd utódja a 3DS.

Azóta történt

  • 1984. június 6.

    A Szovjetunióban megjelenik a Tetris ügyességi és logikai videojáték első változata, melyet az orosz Alekszej Leonyidovics Pazsitnov tervezett meg és készített el az Elektronyika 60 nevű számítógépre, míg az Orosz Tudományos Akadémia munkatársaként dolgozott Moszkvában.