Final Fantasy XIV Reloaded

A Final Fantasy sorozat 14. része tavaly ősszel jelent meg PC-re. A játékot mind a szakma, mind a játékosok negatívan fogadták, a Metacritic oldalon 49/100 ponton áll, ezzel messze a legendás sorozat legrosszabban fogadott része. A játék grafikáját leszámítva minden téren csalódást okozott.

A rossz fogadtatás következményeképp a Square Enix már többször bocsánatot kért a játékosoktól, és alapvető változásokra adtak ígéretet. Ennek első látható jele volt az eredeti fejlesztő csapat vezetőinek leváltása, a PS3-as verzió kiadásának elhalasztása (meghatározatlan ideig) és az elvileg havidíjas játék díját hosszú időre eltörölték és ígérték, hogy a játékosok panaszait mind kivizsgálják és figyelembe veszik az új fejlesztés során. Jelenleg az 1.19-es patch-nél tartanak, mely többek között a sorozat egyik jelképét, a chocobo-kat hozta be a játékba.

Egy nemrég tartott tájokoztató során a Square Enix bemutatta legújabb terveit a játék megmentésével kapcsolatban.

A fent látható kép egy koncepció az új kezelőfelületről, hisz ennek megváltoztatása az egyik alapvető feladat, ez kapta a legtöbb kritikát az első kiadás során. Ezen felül megújul az egész grafikus motor, újratervezek a világ összes térképét, egyszerűsítik a játékosok zajló kommunikációs lehetőségeket. Mindez sok időt fog igénybe venni, így jelen állás szerint ezek a változások leghamarabb 1 év múlva lesznek készen, 2012. október-november táján. Ezzel egy időben megerősítették, hogy készülőben van még mindig a PS3-as verzió is, a PC-s 2.0-as patch után fog érkezni konzolra a játék, a tervek szerint 2013 elején. Egyéb platfromról egyelőre nincs információ.

új koncepciórajzok a 2.0-as kiadáshoz

Eközben persze folyik a jelenlegi játék folyamatos javítása, melynek következő lépcsője az 1.2-es patch lesz, melyben újragondolják a job-system-et és egy új world-event veszi kezdetét. Kellemetlen hír azonban, hogy ezzel egy időben viszont megszűnik a játék havidíj mentessége is.

Kíváncsian várjuk, hogy mi lesz ennek a vége, hiszen a játékban bőven van potenciál és jobb sorsra érdemes az egész.

Azóta történt

Előzmények