A PlayStation 4 és a Ultra HD

Még 2012 végén jelentette be a Sony, hogy a saját UHD felbontást is támogató TV-ihez egy Ultra High Definition (korábbi nevén 4k) tartalomszolgáltatást indít melynél egy - a TV-khez ajándékba adott - médialejátszó segítségével lejátszhatóak lesznek majd a UHD felbontású videó anyagok is. Magán a médialejátszón előre megtalálható majd tíz darab film, azonban később online vásárlásra/letöltésre is lehetőség lesz.

Sony XBR-84X900

Ezzel gyakorlatilag megelőzték az iparági konszenzust, hiszen a gyártók még nem egyeztek meg a UHD tartalmak terjesztésére és formátumára vonatkozóan. Korábban a vállalat elnöke Kaz Hirai azt nyilatkozta, hogy nem zárja ki azt, hogy a terjesztés Blu-Ray lemezen történjen, de nem tartja valószínűnek, ezért a Sony inkább a digitális terjesztésben bízik, legalábbis ezt próbálják ki először.

Tényleg eltűnnek az optikai lemezek?

A döntés nem meglepő, hiszen más lehetőségük jelenleg nincs, ugyanis a Blu-ray Disc konzorcium jelenleg nem foglalkozik a Blu-Ray 4k lemezformátum fejlesztésével, azonban a Blu-ray Disc Association igen, viszont jelenleg ők is csak vizsgálódnak az ügyben, és a végleges szabványról nem is ők döntenek majd.

Kézenfekvő döntés volt, hogy ha már egy médialejátszóban megoldható az UHD filmek lejátszása/terjesztése, akkor a következő generációs asztali konzolba is belekerüljön a támogatás. Ezt Phil Molyneux erősítette meg nemrég, aki a The Verge nevű internetes magazin riporterének kérdésére - miszerint támogatni fogja e a PS4 az UHD tartalmakat, nemes egyszerűséggel az mondta, hogy "Ígérem, nem fog csalódni".

Azt is elmondta, hogy jelenleg van tennivalójuk bőven ezzel kapcsolatban, hiszen ahhoz, hogy egy átlagos felhasználó számára is megfelelő szolgáltatást tudjanak nyújtani, rengeteg kihívással kell megküzdeniük. A legfontosabb talán az óriási fájlméret, mert egy tipikus UHD film hosszától függően 100 gigabyte feletti mérettel rendelkezik, de elmondása szerint van néhány ötletük a szolgáltatás kényelmesebbé tételére.

Nincs kizárva, hogy a PS3 nagy méretű fájljainál már bevált éjszakai letöltést alkalmaznák, de egy jobb tömörítést (és persze kisebb fájlméretet) biztosító technológián is dolgoznak, azonban ez csak később kerülhet bevezetésre, tehát első körben maradnak a hatalmas fájlok.