Nintendo: gigantikus bevételek

A kiotóiak a március harmincegyedikével zárult 2007-es üzleti évet 247 milliárd jenes (azaz több, mint 3 milliárd dolláros) profittal zárták, amely közel 50 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Ha csak a bevételeket nézzük, akkor még nagyobb ugrást fedezhetünk fel, hiszen ilyen szempontból közel 75 százalékos növekedésről beszélhetünk: az eladásokból származó pénz mennyisége 1,67 billió jen.

A száraz (és az átlagember számára igazándiból felfoghatatlan nagyságú) pénzügyi adatok után térjünk át a konzolokat illető konkrét eladásokra. Az üzleti év során összesen 18 millió Wii talált gazdára, a masina eladásai így világszinten jelenleg 24,45 milliónál tartanak. A gép sikerét leginkább alátámasztó adat talán az, hogy jelenleg 26 olyan játék van Wii-re, amelyből legalább egymillió példány gazdára talált - összehasonlításként ez az adat egy éve még csak öt volt. Az év legsikeresebb címei a Wii Fit, a Super Smash Bros. Brawl, a Wii Sports, a Wii Play, a Super Mario Galaxy és a Mario Party 8 voltak. Íme az összesített gépeladások régiókra lebontva:

Észak-Amerika - 10,61 millió
Japán - 5,90 millió
Egyéb - 7,94 millió


Talán hihetetlenül hangzik, de a Nintendo DS még az újgenerációs testvért is lekörözte: 30 millió darabot vásároltak az elmúlt tizenkét hónapban a négy éves handheld-ből, amely így globálisan 70,6 milliónál tart - mindez tehát azt jelenti, hogy ennek közel a fele az elmúlt egy évben talált gazdára. Az egymillió példányt átugró címek listája itt természetesen még hosszabb: összesen 57 játékról van szó, a vizsgált időszakban pedig a Pokemon Diamond / Pearl páros, a Brain Age 1 és 2, a Mario Party DS, a Nintendogs, a New Super Mario Bros. és a The Legend of Zelda: Phantom Hourglass voltak a legkelendőbb Nintendo DS produktumok. Itt is tudunk régiókra lebontott hardvereladási adatokkal szolgálni:

Észak-Amerika - 22,39 millió
Japán - 22,38 millió
Egyéb - 25,82 millió


És hogy lehet-e még ennél is feljebb kerülni? A Nintendo szerint igen: a jelenlegi üzleti évtől további huszonöt százalékos nyereségnövekedést várnak.

Természetesen a másik két cégóriás, a Microsoft és a Sony aktuális üzleti jelentését is leközöljük majd, már csak azért is, hogy tisztában legyünk azzal, hogyan is áll az Újgenerációs Versenyfutás - előbbi érkezése a napokban, utóbbié pedig májusban várható.