Nagyon komoly kormányzati támogatás az e-sport segítésére

A Magyar Közlöny november 10-én megjelent számában a 29739. oldalon olvasható a 1839/2017. (XI. 10.) kormányhatározat, mely „a hazai E-sport támogatásával összefüggő kormányzati intézkedésekről” szól, és lényege, hogy „A magyarországi elektronikus sport (a továbbiakban: E-sport) sportágként történő elismerése, illetve az E-sport-világ támogatása, továbbá a visegrádi együttműködés elmélyítése érdekében a Kormány egyetért a visegrádi négyek országai közötti E-sport bajnokság és konferencia megrendezésével.”

E-sport
[+]

A bajnokság létrehozásának és megszervezésének támogatásával a Digitális Jólét Program miniszterelnöki biztosát, Deutsch Tamást bízta meg a kormány, aki fel fogja venni a kapcsolatot az Egymillióan a Magyar Esportért Egyesülettel. A támogatás forrásának előteremtése még nem körvonalazódott, a kormányhatározat az idei és a jövő évi költségvetési források felülvizsgálatával kívánja előteremteni a konferencia és a verseny számára a legfeljebb kétmillió (1 999 500) forintot, melyet az Egymillióan a Magyar Esportért Egyesülettel kötendő támogatási szerződésben biztosítanak.

Illetve mégsem egészen így

Ugyanis a Magyar Közlöny másnapi, november 11-i számában megjelent egy helyreigazítás, mely szerint a támogatás összegének előző napi megjelölésekor három nulla lemaradt, így az nem kétmillió, hanem - legfeljebb - kétmilliárd (1 999 500 000) forint.

E-sport
[+]

Szakértők szerint ez a különbség nemcsak mennyiségi, hanem minőségi is: míg a kétmillió inkább csak jelképes, a támogatási szándékot fejezi ki, addig a kétmilliárd már egy olyan színvonalú nemzetközi verseny rendezésére is lehetőséget ad – az e-sportok mint üzlet hihetetlen mértékben futnak fel, hatalmas pénzt termelnek, és már világsztárjai is vannak –, mint mondjuk a teniszben a wimbledoni torna.