Hirdetés

Nagyképű, felhős élményt hoz 2018-ra az NVIDIA

A GeForce Now szolgáltatás és a BFGD-k kapták a fókuszt a cég CES előadásán.

Az NVIDIA az idei CES-en a szórakozást tartotta szem előtt. Ismét előkerült a GeForce Now szolgáltatás, vagyis a vállalat felhős játékplatformja, amely még 2015 októberében lett éles, de akkor még csak a Shield eszközökre lett engedélyezve. Az elmúlt esztendőben már ki lettek terjesztve a kliensoldali lehetőségek, legalábbis a bejelentések szintjén. A valóságban a macOS támogatása nyáron lett elérhető, míg a PC-seknek mostanáig kellett várni.

Hirdetés

A GeForce Now szolgáltatás egyelőre béta fázisban tart, de hamarosan már Windows operációs rendszeren is lehet rajta játszani. Ráadásul a tesztidőszak alatt ingyenesen érhető el Észak-Amerikában és Európában, viszont játszani maximum négy óráig lehet egyhuzamban. Ezután a rendszer elmenti az aktuális állapotot és kilépteti a játékost, aki kezdeményezhet egy újabb, legfeljebb négy órás időszakot. Erre azért van szükség, mert az erőforrások a szerverek oldalán végesek. Gyakorlatilag minden egyes játékos egy saját GPU-t kap, így egy szerver maximum annyi felhasználót tud kiszolgálni, ahány GPU-val fizikailag rendelkezik. Amennyiben túljelentkezés van, akkor a kéréseket listázza a rendszer, és az automatikus kiléptetés szolgál arra, hogy a várakozók sorra kerüljenek. A kiléptetett játékos persze újra sorba állhat, ha tovább szeretne játszani.

A felhasználók egyelőre annyi játékot telepíthetnek a felhőbe amennyit csak akarnak, de figyelni kell, hogy az adott alkalmazást maga a GeForce Now támogassa, erről az alábbi lista ad felvilágosítást. A kiválasztott programot természetesen birtokolni kell a Steam, a Uplay vagy a Battle.net platformon. A támogatott nyelv szempontjából minden listában szereplő játék alapértelmezetten angol, de esetenként választható a német és a francia lokalizáció is. Később ez bővülni fog, noha valószínűleg a magyar nyelv nem élvez túl nagy prioritást, így nem szabad meglepődni akkor, ha a népszerű játékplatformokon belül hivatalosan is magyar játék a GeForce Now szolgáltatással angol felirattal jelenik meg.

Az NVIDIA másik nagy újításai a BFGD-k (Big Format Gaming Display) voltak. Ezek olyan nagy, 65 hüvelykes képátlót biztosító monitorok, amelyek 4K-s felbontást kínálnak, 120 Hz-es maximális frissítés erejéig támogatják a G-Sync technológiát, maximális fénysűrűségük 1000 nit, továbbá a DCI-P3 színtér lefedettségét is biztosítják, és a local dimming funkciót sem nélkülözik. A panelt egyébként az AU Optronics szállítja.

Ezek a kijelzők leginkább tévének mondhatók, de nem azok, mivel tuner nincs bennük, viszont integráltan tartalmazzák a Shield nevű Android TV-t, amihez jár a távirányító és a játékvezérlő. Emiatt ráadásul a különböző streaming szolgáltatásokat izzítva a kadenciahelyes filmezés is megoldható, tehát a tuner hiánya nem akkora érvágás.

Az ASUS BFGD-je
Az ASUS BFGD-je [+]

A BFGD-t az ASUS (ROG Swift PG65), a HP (Omen X 65 BFGD) és az Acer (Predator BFGD) fog kínálni. A start a nyár folyamán esedékes, és ekkor derülnek majd ki a további specifikációk, valamint az árazás is. Utóbbi szempontból senki se számítson olcsóságra, egészen új szintet céloznak meg ugyanis a BFGD-k, és ez az árcédulára vonatkozóan is igaz lesz.

Az NVIDIA még bejelentette, hogy a GeForce Experience program kiegészült egy új funkcióval, ami a Freestyle névre hallgat. Ez egyelőre még béta fázisban van, de alapvetően működik a kiválasztott, száznál több játékon. Ezzel az adott program kimeneti képére 15 különböző szűrőt lehet tenni 38 különböző beállítással. Többek között lehet fekete-fehérben játszani, retro vagy szépia hatást kérni, de van tisztán utófeldolgozásra alapozó mélységélesség is, illetve hasznos funkciónak számítanak színekre vonatkozó beállítások, amelyeknek a színtévesztők és a színvakok örülhetnek.

GeForce Experience Freestyle hatások GeForce Experience Freestyle hatások
GeForce Experience Freestyle hatások [+]

A Freestyle használatához a legújabb, béta verziójú GeForce Experience programra van szükség.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés