Mutatott egy picit az új PlayStationből a Sony

A Sony a nemrég megtartott befektetői konferenciáján élőben is megmutatta az új generációs PlayStationt, legalábbis annak az adattárolóra vonatkozó teljesítményét, amelyről pont tegnap írtunk bővebben.

Az alábbi videóban látható a fejlesztés alatt álló rendszer előnye a PlayStation 4 Pro konzolhoz viszonyítva. Ez nem is igazán a betöltési tempó tekintetében lényeges, hanem játékon belüli objektumok valós idejű betöltésében, ahol az aktuális csúcskategóriás PlayStation bizony időnként megáll egy rövidebb időre, de az új gép probléma nélkül veszi az akadályt. Persze maga a Spider-Man című játék úgy van megtervezve, hogy az aktuális Sony konzolok ne ütközzenek bele ezekbe a limitekbe, az viszont látható, hogy mennyivel több lehetőség van az érkező hardverben.

Forrás: Takashi Mochizuki

A Sony sok újdonságot azért nem mondott a gépről, lényegében összegezték, hogy mit árultak el, és mi vár még bejelentésre. Nos, utóbbiak nem derültek ki most sem, ezeket majd később részletezi a gyártó.


[+]

Az új konzol mellett kritikus fókuszt kap majd a PlayStation Now is, amely ugyan most is elérhető, de a további terjeszkedés már fontos döntéseket igényel. Márpedig a Sony terjeszkedni akar, és az új generáció mellett jelentősen növelni szeretnék a PlayStation Now előfizetők számát.


[+]

A terjeszkedésnél lesz jelentősége a Microsoftnak, amely céggel nemrég összefogott a Sony. Kenichiro Yoshida, a vállalat vezetője elmondta, hogy a távoli adatközpontból streamelt, lényegében felhős játék tipikus problémája a késleltetés, amit igazából csak úgy lehet jól kezelni, ha a programok futtatását végző hardvert a peremhálózati node-okban építik ki. Ezek vannak ugyanis fizikailag a legközelebb a felhasználókhoz, vagyis a késleltetés ezek elérésével lehet a legkisebb. A probléma a Sony számára az, hogy világszinten csak a Microsoft és a Google rendelkezik olyan, már kiépített szerverinfrastruktúrával, amin ez megvalósítható. Ebből érthető is, hogy a japánok miért szeretnék igénybe venni a Microsoft Azure képességeit. Ez a redmondi óriáscégnek hatalmas győzelem, hiszen ugyan a szolgáltatás neve marad PlayStation Now, de a hardveres alapokat ők biztosítják, nyilván nem kevés pénzért.