Mostantól nem ad tovább adatokat az EA, de továbbra is gyűjti őket

Minden PC tulajdonos számára ismerősen csenghet az EULA szó, ami az "End User License Agreement", magyarul "Végfelhasználói Licencszerződés" rövidítése. Akárhányszor egy programot akarunk feltelepíteni gépünkre, alá kell írnunk annak végfelhasználási feltételeit, különben nem engedik használni az általa nyújtott szolgáltatásokat.

Mivel sajnos a felhasználók zöme nem, vagy csak nagyon ritkán olvassa el ezeket a szerződéseket, így eddig senkinek sem tűnt fel, hogy az Electronic Arts által kiadott Origin nevű online szoftverbolt végfelhasználói licencszerződésében mit is ír alá. Manapság nem szokatlan, hogy egy program adatokat gyűjt a felhasználók gépéről, ilyetén módon tökéletesítve annak működését és beállításait. Azonban eddig ezt mindig névtelenül, anonym módon tették.

Az Electronic Arts ezt most megváltoztatta, mégpedig úgy, hogy az Origin segítségével nemcsak a gépünk felépítésébe, hanem az általunk feltelepített egyéb programok listájába is betekintést nyernek, akár még azokéba is, melyekhez semmi közük, vagy már rég töröltünk őket a gépről. Sőt, még a felhasználók IP címét is rögzíthetik, így teljes bizonyossággal beazonosíthatnak mindenkit.

Azonban a játékosoknál mégsem elsősorban az adatgyűjtés vágta ki a biztosítékot, hanem az a kitétel, miszerint ezeket az adatokat az Electronic Arts továbbadhatja egy harmadik félnek is, igaz, ekkor már név nélkül. Íme az erre vonatkozó kitétel:

"You agree that EA may collect, use, store and transmit technical and related information that identifies your computer (including the Internet Protocol Address), operating system, Application usage (including but not limited to successful installation and/or removal), software, software usage and peripheral hardware, that may be gathered periodically to facilitate the provision of software updates, dynamically served content, product support and other services to you, including online services. EA may also use this information combined with personal information for marketing purposes and to improve our products and services. We may also share that data with our third party service providers in a form that does not personally identify you."

A fent leírtak alapján erre saját magunk hatalmazzuk meg őket, amikor elfogadjuk az EULA-t. Ráadásul a telepítés során nem áll módunkban választani, hogy a személyes adataink gyűjtése nélkül szeretnénk használni az Origin szolgáltatásait. Ha nem akarjuk, hogy az EA adatokat gyűjtsön rólunk és azt bárkinek kiadja, akkor ne telepítsük fel az Origint.

Az Electronic Arts időközben frissítette a klienst, melyben megváltoztatták az EULA ezen irányú kitételét is. Az új szöveg már sokkal barátságosabb hangnemben íródott, mostantól semmiféle olyan információt nem adhatnak tovább, ami alapján be lehet azonosítani az illető személyét. Igaz, az Origin felhasználási feltételei között továbbra is szerepel az adatgyűjtés engedélyezése, amennyiben ezt megtiltjuk, úgy nem használhatjuk a programot. Íme:

"In addition to information that you give EA directly, EA collects nonpersonally identifiable (or anonymous) information for purposes of improving our products and services, providing services to you, facilitating the provision of software updates, dynamically served content and product support as well as communicating with you. The non-personally identifiable information that EA collects includes technical and related information that identifies your computer (including the Internet Protocol Address) and operating system, as well as information about your Application usage (including but not limited to successful installation and/or removal), software, software usage and peripheral hardware.

As noted above, this information is gathered periodically for purposes such as improving our products and services, troubleshooting bugs, and otherwise enhancing your user experience. This and all other data provided to EA and/or collected by EA in connection with your installation and use of this Application is collected, used, stored and transmitted in accordance with EA’s Privacy Policy located at www.ea.com. To the extent that anything in this section conflicts or is inconsistent with the terms of EA’s Privacy Policy, the terms of the Privacy Policy shall control."

Az Origin használatához egyre több Electronic Arts játék működéséhez van szükség, például az Alice: Madness Returns, a Balltlefield 3, valamint a Mass Effect 3 Digital Deluxe Edition is csak így indul el. De a dobozos példányokban lévő Online Pass aktiválásához is EA/Origin fiók kell majd. Így tehát azt ajánljuk minden játékosnak, fordítson nagyobb figyelmet az EULA elolvasására.

Azóta történt

Előzmények