Milyen hardvereket használtak a játékosok 2009-ben?

A Valve minden hónapban elkészíti a Steam-felhasználók adatai alapján, hogy a játékosok milyen gépeken játszanak a játékaikkal. A 2009. decemberi összesítés szerint a legtöbb játékos számítógépében Intel processzor és nVidia videó kártya található. (Viszont ha csak a DirectX 10-es rendszert használókat (Vista, Win7) vesszük, akkor ott már az ATI HD 48xx a legelterjedtebb). Operációs rendszer és DirectX tekintetében jelentős változás állt be, miszerint tavaly júniustól decemberig 45.1%-ra növekedett a DirectX 10-et használó játékosok száma, így jelenleg a legtöbben DX10-es VGA-t használnak Vista vagy Win7 alatt. (Ezzel együtt még mindig a 32-bites Windows XP számít a legelterjedtebb OS-nek a játékosok körében, habár a népszerűsége egyre csökken). A 64-bites Win7 egyre jobban elterjed, köszönhetően a DirectX 10 egyre nagyobb népszerűségének, és ha bejönnek az első DX11-es nVidia VGA-k, akkor a DirectX 11 térnyerésével ez még inkább felgyorsul. Videó memória tekintetében legelterjedtebbek az 512MB VRAM-mal rendelkező kártyák (40.01%), míg a legnagyobb növekedést júniustól decemberig az 1GB-os kártyák érték el, és ezzel a 3. helyen állnak (16.73%), alig lemaradva a második helyezett 256MB-os kártyáktól (18.50%).

A processzormagok tekintetében kezdenek elterjedni a két- és négymagos CPU-k, jelenleg a felhasználók 57.18%-a Dual-Core rendszerrel rendelkezik, de a Quad-Core tulajdonosok száma is szépen nő, júniustól decemberig 13.31%-al növekedett a négymagos CPU-val rendelkező játékosok aránya. Memóriafronton a 2GB RAM a legelterjedtebb, jelenleg a játékosok majd 31%-ának ennyi van a gépében. Mindazonáltal a 4GB RAM-mal rendelkező felhasználók száma is szépen nő, a legnagyobb növekedést a júniusi és a decemberi adatok között ők produkálták. Monitor tekintetében a legtöbben még 1280x1024-es felbontást használnak (21.20%), de feljövőben van az 1680x1050 is, legnagyobb számban az ezt használók gyarapodtak június és december között, és már alig vannak elmaradva a győztesektől (19.98%). Hangkártya tekintetében a legtöbben a Realtek HD Audio-t preferálják, a játékosok 40.70%-a használ ilyen eszközt.

Aki kíváncsi a részletes kimutatásra, az a Steam oldalán megtalálja a teljes listát.

Ui.: Ez a felmérés a Steam felhasználókat mutatja, így nem tükrözi a teljes valóságot az összes PC-s játékos gépéről, ezt kéretik számításba venni.