Microsoft: az első nyereséges év

Egy éve, az üzleti év kezdetén a Microsoft azt a célt tűzte ki maga elé, hogy mind a négy negyedévben nyereséget szeretnének elkönyvelni a videójáték-divíziót illetően. Nos, ez végül nem sikerült, hiszen a most lezárult három hónapot végül 188 millió dolláros mínusszal zárták, így az utolsó negyedév picit belerondított az eddig remek összképbe, ám búslakodásra így sincs ok: a redmondiak szórakoztatóipari részlege (Xbox, Games for Windows és Zune) az Xbox 2001-es indulása óta most előszőr éves szinten is nyereséget termelt.

Először termelt nyereséget az Xbox

Konkrétan 426 millió dollár profitot könyvelhetett el a részleg a mostani üzleti évre vonatkozóan - összehasonlításként, az előző évben kétmilliárdos veszteséget kellett lenyelniük.

Az összbevétel egyébként több, mint 8 milliárd dollár volt ebben az esztendőben, ami nagyjából 30 százalékos javulás a 2007-eshez viszonyítva.


Az utolsó negyedévben, április és június között a Microsoft 1,3 millió Xbox 360-at szállított le a boltokba - közel kétszer annyit, mint tavaly ilyenkor -, az egész évre vonatkozóan pedig ez az adat 8,7 millió, ami kétmilliós javulás az előző üzleti esztendőhöz képest. Arról, hogy jelenleg hol is tart a konzol az összeladásokat nézve kivételesen nem érkezett számadat.

Az elmúlt egy év legnagyobb példányszámban elkelt Xbox 360 címei a Halo 3, a Call of Duty 4: Modern Warfare és a Grand Theft Auto IV voltak.