Melyik platformon legnagyobb a kalózkodás mértéke?

A TorrentFreak átvizsgálta a népszerűbb torrent oldalakat, és egy grafikonba szedte az onnan letölthető játékok számát. Ily módon kívánták kideríteni, hogy melyik platform játékai a legnépszerűbbek, illetve a legtöbb számban megtalálhatóak a kalózok között (A listában csak a nyilvános torrent oldalak adatai szerepelnek).

A listát magasan vezeti a PC, de ez a platform kora, valamint a reá megjelent játékok könnyű feltörhetősége miatt egyáltalán nem meglepő. A jelenlegi generációból a PSP és a Wii játékai szerepelnek legnagyobb számban a kalózoldalakon, de a PlayStation és XBOX játékok is nagyjából hasonló számban állnak rendelkezésre. A Sony konzoljára készült játékoknál inkább a PS2 dominál, a PS3 nehezebb feltörhetőségének köszönhetően.

A sort a mobilokra és Macintosh gépekre való játékok zárják, belőlük találni a legkevesebbet a torrent oldalakon. Érdekességképpen megemlítik, hogy a listán feltüntetett programok mindössze a 3,3%-át teszik ki az interneten fellelhető torrent állományoknak. Az alábbi listában ezt részletesen le is írják nekünk:

Láthatjuk, hogy a játékprogramok mindössze egy csekély hányadát teszik ki az illegális szoftverforgalomnak, a sort itt magasan vezetik a különféle video- és mozifilmek. A teljes érték több, mint a fele azokból származik. Ezt követik a zenei anyagok, valamint az egyéb kategória. A legkevesebb mennyiségben pedig a játék- és felhasználói programokat warezolják le.

(A feltüntetett adatok a 2010. decemberi állapotokat tükrözik.)

Azóta történt

Előzmények