Máris támadják a Six Days in Fallujah-t

Mi is hírt adtunk róla, hogy az Atomic Games fejlesztésében és a Konami kiadásában fog megjelenni a Six Days in Fallujah című taktikai TPS, ami a jelenleg is folyó iraki háború egyik megtörtént eseményét, a 2004 november 7-december 23. között lezajlott második fallúdzsai csatát helyezi a története középpontjába. A harcokban 137 amerikai katona meghalt, több, mint 1400 megsebesült; az iraki lázadók közül kb. 1200-an haltak meg. A civil áldozatok számát 300 és 1000 közé teszik a különböző becslések. A fejlesztők közel 3 tucat, a csatában megfordult veterán emlékeit és tanácsait használták fel a fejlesztésben és irakiakat is megkérdeztek - de az még nem dőlt el, hogy a felkelők szemszögéből is részt vehetünk-e majd a játékban.

Az ok, amiért a játékot máris támadják, viszonylag egyszerű: a fenti esemény alig 4,5 éve történt, így az elesettek hozzátartozói közül jópáran sértve érzik szeretteik emlékét - elvégre az ő haláluk várhatóan gamerek ezreinek szórakozást fog majd jelenteni... Az egyik Irakban elesett brit katona édesapja ezt nyilatkozta a Daily Mailnek: "Az iraki háború hatalmas emberveszteségét figyelembe véve az események dicsőítése egy videojátékban rossz döntés és rossz ízlésre vall." Korántsem mellesleg a csata a háború egyik legvitatottabb eseménye: több szervezet háborús bűncselekménynek tartja az itt bevetett fehérfoszfor alkalmazását, amit korábban az USA kormánya is vegyi fegyvernek titulált, de ebben a helyzetben szokásos harctéri taktikaként állította be az használatát; és az előző cikkünkben is idézett Peter Tamte, az Atomic Games elnöke szerint igyekeznek majd teljes történeti hűséggel visszaadni az eseményeket...

A Konami marketing-alelnöke, Anthony Crouts szerint nem akarnak állást foglalni sem a háború mellett, sem ellene - csak szórakoztatni szeretnének. Ugyanakkor a Stop The War Coalition nevű háborúellenes szervezet szóvivője, Tansy E. Hoskins szerint "játékot csinálni egy háborús bűntettről és pénzt csinálni ezrek halálából és sérüléseiből beteg dolog".

Azóta történt

Előzmények