Magyar nyelven is elérhető a Half-Life

Léteznek olyan játékok, amelyek évekkel a megjelenés után is komoly érdeklődést váltanak ki az emberekből. Sokunkkal előfordult már, hogy tényleg hosszú idő után is ugyanolyan lelkesedéssel játszottunk végig egy programot, mint a legelső alkalommal. Efféle játékok a Half-Life széria tagjai is, amelyek többszöri végigjátszás során is kiváló élményt biztosítanak. Ki ne emlékezne a Black Mesa kutatóintézetre vagy Gordon Freemanre, esetleg az ikonikussá vált feszítővasra. Az 1998-ban megjelent programot többek között a szövevényes történetvezetés tette híressé, amely hatással volt az elkövetkező idők belső nézetes akciójátékainak fejlődésére is.

Népszerűségének hála több kiegészítő és folytatás is megjelent az évek során, jelenleg pedig a Half-Life 3. epizódját várják türelmetlenül a rajongók. Lőrincz István vezetésével 2006-ban megalakult a Half-Hun Team nevű fordító csoport, amely azt a célt tűzte ki maga elé, hogy magyar nyelvű szinkront készít a széria első részéhez. Egy ilyen méretű feladat még rajongók között is elég hosszadalmas folyamat, így senki nem számított arra, hogy pár hónap alatt befejeződnek a munkálatok. A project egy ideig szünetelt, de kisebb bővítéseket, fejlesztéseket továbbra is kapott. Végül 8 év után eljutottak a készítők a nagy bejelentésig, és 2014. január 26-án elérhetővé tették a Half-Life magyar szinkronját. Sajnos erről nem lehetett mindenhol olvasni, a projekt gazdái is csak a napokban vették fel velünk a kapcsolatot, ennek az eredménye lett ez a hír.

Az alapjáték mellett az Opposing Force című kiegészítőhöz is készült egy honosítás, amely február 12-től lett letölthető. Akik szeretnék kipróbálni, hogy milyen lehet magyar nyelven végigjátszani a történelem egyik leghíresebb játékát, azok a Magyarítások Portálról tudják beszerezni a szükséges fájlokat. A telepítés menete egyszerű, a letöltött csomagok tartalmazzák a komplett leírásokat.

Természetesen a project végeztével sem pihen a csapat, ugyanis gőzerővel készül a második kiegészítő, a Blue Shift fordítása is, amelyet hamarosan elérhetővé tesznek.

Azóta történt

Előzmények