Kilövette a Fortnite-ot Epic Games a mobil áruházakból

Az Epic Games régóta harcol az Apple és a Google alkalmazás-áruházának 30%-os "adója" ellen, ugyanis az applikáción belüli vásárlások után ekkora részesedést kapnak az említett óriáscégek. Persze ezt eddig leginkább a nyilatkozataikban tették világossá, de tényleges fellépésre azért nem szánták el magukat. Egészen mostanáig, ugyanis a vállalat bevezette a Fortnite mobil verzióiba a közvetlen fizetés lehetőségét, vagyis a felhasználók számára fel lett ajánlva, hogy a Google és az Apple háttérszolgáltatásának árain szerzik be a játék virtuális fizetőeszközét, vagy 20%-kal olcsóbban megkapják ugyanazt az Epic Games rendszerén keresztül.

A várt hatás nem maradt el, ugyanis ezt a lehetőséget a Google és az Apple szabályzata is tiltja, így a Fortnite gyorsan eltűnt a két legnagyobb mobil alkalmazás-áruházból. Az Epic Games nyilván tudta, hogy ez fog történni, és rögtön agresszív reklámhadjáratba kezdtek, amelynek keretében kiadták az Apple 1984-es tévéreklámjának a paródiáját. Ennél sokkal komolyabb lépés, hogy be is perelték a népszerű mobil platformok tulajdonosait, méghozzá az alkalmazáson belüli fizetésekre vonatkozó monopólium vádjával. Ez az Apple esetében talán még egy reális feltevés lehetne, de a Google az Androidon megenged más alkalmazás-áruházakat is, vagyis az alternatívák tekintetében nem lehetetlenítik el a versenyt, például a Samsung saját áruházában még mindig elérhető a Fortnite. Emiatt az Epic Games azzal is támadja a keresőóriást, hogy a OnePlus azért hátrált ki a velük kötött, Fortnite előtelepítésére vonatkozó szerződésből, mert a Google erre kényszerítette őket, továbbá egy hasonló üzletet buktak az LG-vel is.

Ez az ügy valószínűleg nem ér majd hamar véget, és szinte kizárt, hogy a Google, valamint az Apple engedjen a nyomásnak, amivel végeredményben a játékosok egy része jár rosszul, hiszen bukják a Fortnite-ot. Az Epic Games minden bizonnyal a saját áruházra játszik. Ezt Androidon könnyen bevezethetik, de kell valami indok arra, hogy a felhasználók áttérjenek rá. A Fortnite például éppen elég jó ajánlat, és az új áruházra ferde szemmel nézőknek mutogathatnak a mostani eseményekre, miszerint a Google tiltotta ki programot a Play Store-ból, ők csak pórul járt áldozatok, akik próbálnak megélni.

Az Apple már nehezebb ügy, de ha a bíróságon megállja a helyét a monopóliumra vonatkozó vád, akkor lehet esélye ott is az alternatív áruházaknak, és pont erre vágyik a kínai tőkével felduzzasztott Epic Games.