Jön az Amazon táblagép

Az Amazon tegnap végre bejelentette az androidos táblagépét, amit már sokan tűkön ülve vártak. Jó előre úgy beszéltek róla a szakértők, hogy szinte az egyetlen gép ami képes lehet az iPad uralmának a megtörésére. Ezt elsősorban a mögötte álló Amazon  hatalmas digitális kínálatának tulajdonították, és az eddigi "a gépet olcsón adjuk" hozzáállásnak, amivel az ekönyv piacot már meghódította.

A tegnapi nap során Jeff Bezos bemutatta az új táblagépet ami az Amazon Kindle Fire nevet viseli. Közzétették az árát is ami 199 dollár, vagyis kifejezetten kedvező. Ezért cserébe 7 hüvelykes IPS multi-touch, 1024 x 600 pixel felbontású  érintőképernyőt, 8 GB belső tárhelyet, ingyenes felhő alapú tárhelyet minden Amazon tartalom számára, 1 GHz-es TI OMAP dual-core CPU-t és 512 MB ramot kapunk.

Alapvetően tehát egy jó gépet vehetünk, kedvező áron, mellőzve az olyan úri huncutságokat, mint GPS, kamera, webkamera, 3G. Gondolhatnánk, hogy ezek hiányában esélye sem lehet a jelenleg piacon lévő más tabletekkel és legfőképpen az iPaddel szemben, de ismerve az Amazon tartalomszolgáltatói hátterét, változik a kép. Ezt kívánják erősíteni az egy hónapos Amazon Prime hozzáféréssel, amivel például ingyenesen nézhetünk filmeket. Ennek éves díja egyébként 79 dollár lesz.

A gép lelke android alapú viszont egy teljesen átdolgozott változatban. A jelenlegi információk szerint Google Market nem lesz elérhető, helyette a már egy ideje futtatott Amazon App Store-t kínálják.

A Fire megjelenése november 21-én esedékes, viszont egyelőre csak Amerikába szállítanak, és ez feltehetőleg még ebben az évben így is marad.

A tablet mellett bemutatták új ekönyv olvasóikat is, amik között található érintőképernyős és hagyományos kivitel is. A Kindle Touch fő ismérve, hogy kisebb, könnyebb, árban pedig megegyezik a Kindle 3 árszabásával, ami annyit tesz, hogy Amerikában rendelhető a reklámokkal megbolondított 99 dolláros változat, a nemzetközi ára pedig 139 dollár. Ez a szerkezet természetesen eInk-es, 6 hüvelykes és 16 szürke árnyalatra képes Pearl kijelzővel valamint 4 GB belső tárhellyel rendelkezik. Az alapmodell Wi-Fi-vel rendelkezik, míg a némileg drágább 3G változat ismét kínálja az Amazon ingyen internet elérését. Ez utóbbi reklámokkal 149 dollárba, azok nélkül 189 dollárba fog kerülni. Ez a két változat mint ahogy a nevük is mutatja érintőképernyővel rendelkezik.

A két ebook olvasó szintén november 21-én jelenik meg, Amerikában. De rajtuk kívül piacra dobtak egy hasonló kinézettel megáldott érintőképernyő mentes olvasót is, ami csak simán Kindle néven rendelhető. Ezen mindössze néhány vezérlő gomb található, viszont 30%-kal könnyebb és 18%-kal kisebb, mint elődje. Ezt akár már most kosarunkba pakolhatjuk, összesen 109 dolláros áron.

Az Amazon egyelőre kínálatában hagyta a Kindle 3 modellt is, amit jelenleg Kindle Keyboard néven kínálnak.

Azóta történt