John Carmack: Az erőszakos játékok oldják a stresszt

Az id Software által készített DOOM című FPS már régóta szerepel az erőszakos játékok ellen küzdők példájaként, ugyanis az 1999. április 20-án történt Columbine iskolai mészárlásért is ezt a játékot teszik felelőssé, ahol két fegyveres diák 12 társát és egy tanárát lőtte le, majd további 21 embert megsebesítettek, végül önmagukkal is végeztek.

Hogy miért okolták - és okolják ma is - a DOOM-ot, valamint az erőszakos játékokat a fenti gyilkosságok kiváltó okaiként? Nos, ez egy felvétel miatt van, amit az egyik elkövető, Eric "RebDoomer" Harris készített a pincéjükben. Leült egy karosszékbe, egyik kezében egy üveg Jack Daniel's-szel, másikban egy lefűrészelt csövű sörétes puskával, és ezt mondta a kamerába: - "Kib****ttul DOOM-os lesz! Tak, tak, tak, tak. Heh! Ez a kib***ott sörétes puskának a hangja, egyenesen a DOOM-ból."

Mindezek ellenére a DOOM-ot készítő id Software alapítója és vezető programozója, John Carmack egyáltalán nem gondolja azt, hogy az általuk készített játékok bármiféle vérengzési hajlamot váltanának ki a játékosokból. Sőt, szerinte ennek éppen az ellenkezője történik, az erőszakos játékok ugyanis segíthetnek lecsökkenteni a játékosokban felgyülemlett agressziót.

"Én úgy gondolom, több bizonyíték is van, ami  alátámasztja, hogy a véres játékok csökkentik az agressziót és a vérengzést," - mondta John Carmack egy IndustryGamers-nek adott interjújában. "Ha elmész a QuakeCon rendezvényre, és ott sétálva összehasonlítod az oda látogató embereket akármelyik kollégium táborában lakó diákokkal, valószínűleg békésebb hangulatú társaságot találnál a játékos közösségben. Azt hiszem, hogy ez potenciálisan pozitív, de legrosszabb esetben is természetes változás."

Az id Software következő játéka az októberben megjelenő Rage lesz, miután valószínűleg visszatérnek a fentebb említett DOOM jelenleg készülő, negyedik epizódjának fejlesztéséhez. Egyik játékban sem fogják csökkenteni az erőszakot, hiszen szerintük ez pozitív változást idéz elő a játékosokban.

Azóta történt