Jöhet a Slim PlayStation 3?

Lényeges dolog, hogy a híresztelések alapjául most teljesen hivatalos információk szolgálnak: a Furukawa Electric elkészült a legújabb fejlesztésű PlayStation 3 hűtőrendszerrel, amely az elődjénél lényegesen optimálisabb fizikai paraméterekkel rendelkezik.

Ez már a harmadik generációja lesz az alkatrésznek: az első változat 700, a második pedig 500 grammos tömeggel bírt, az új fejlesztés pedig egészen 350 gramm alá nyomta ezt a mutatót, ráadásul mindezt úgy, hogy az eddigiektől eltérőlen a Cell proceszor és az RSX grafikus chip most már külön hűtőberendezést kap. Mindez nem csak a méretek és a súly csökkenése, de a költségek szempontjából is igen kedvező javulás: az új hűtőrendszer mindössze három különböző elemből áll, szemben a korábbi hússzal.

A Nikko Citigroup a hét eleji jelentésében azt állította, hogy maga a PlayStation 3 hardver augusztustól már nyereséget termelhet a Sony számára, köszönhető a hamarosan debütáló még kisebb Cell-nek és RSX-nek (65, illetve 90 nanométer alatti gyártástechnológia kerül bevezetésre), a kedvezőbb méretek ugyanis még alacsonyabb előállítási költségeket igényelnek. Ha pedig mindezt egy kalapba helyezzük a friss fejleményekkel, akkor érdekes konklúzió kezd kibontakozni: nem elképzelhetetlen, hogy a Sony bepróbálkozik egy Slim PlayStation 3-mal.

A lépés kétség kívül pozitívan hatna a masina eladásaira, az elmúlt években ugyanis könnyen megfigyelhető jelenség volt, hogy az újradizájnolt, kisebb kiadások komoly lendületet tudnak adni egy konzol eladásainak - az egyik legjobb példa épp a Sony-é, a tavaly debütált Slim PlayStation Portable ugyanis három évvel az eredeti premiere után váratlanul komoly ugrást biztosított a handheld-nek. Meglátjuk, hogy a PlayStation 3 rátér-e erre az útra...