Ismét pénzt követelnek a kalózoktól

Még nem telt el egy hét azóta, hogy a CD Projekt RED felhagyott azon nyomozásával, melyben megkísérelte felkutatni azokat a játékosokat, akik illegális úton töltötték le és játszottak a The Witcher 2: Assassins of King című akció-RPG játékukkal. Most egy újabb hasonló eset készülődik, ám ezúttal nem csak egyetlen kiadó, hanem valóságos társulás kívánja behajtani a warezolóktól az általuk letöltött játékok árát.

Állítólag az egész úgy kezdődött, hogy valakik Németországban illegálisan letöltötték a Prison Break: The Conspiracy című játékot, mire a játékot kiadó Koch Media nyomozást indított ellenük és ezidáig több száz eurónyi büntetést küldött ki a kalózkodásban érintett IP-címek tulajdonosok címére.

A dolgoknak kicsit utánajárva kiderült, hogy a Koch Media nem az egyetlen kiadó, aki pénzt követel(ne) a kalózoktól. Akár közvetlenül, akár másodkézből egy harmadik fél által, de bizonyíthatóan eddig több tucat német állampolgárnak küldött ki felszólító levelet, hogy amennyiben nem fizeti meg az okozott kárt, vádat fognak emelni ellene.

Az információk alapján a következő kiadók érintettek eddig az ügyben: Atari, Koch Media (Akik a Prison Break: The Conspiracy című játékon kívül a Techland által kiadott Dead Island, valamint az Eidos-Square Enix által kiadott Deus Ex: Human Revolution, Dungeon Siege III és különböző Final Fantasy játékokat is képviselték), Daedalic Entertainment (A LucasArts képviseletében), Codemasters, BitComposer, Kalypso Media, dtp Entertainment és Aerosoft.

Arról nincs pontos információ, hogy a fentebb felsorolt cégek hány kártérítési felszólítást küldtek ki eddig, valamint arról sem, hogy esetleg azóta mennyien csatlakoztak hozzájuk, mióta napvilágra került a dolog. Annyit viszont tudunk, hogy a listán eredetileg szereplő Ubisoft időközben bejelentette, hogy ők jelenleg nem folytatnak hasonló nyomozást illegális letöltők után. Hogy most később hányan reagálnak még rá hasonlóképpen, az majd kiderül.

Mindenesetre annyi biztos, hogy amint új fejlemény lesz az ügyben, értesíteni fogunk róla benneteket.

Azóta történt

Előzmények