Hirdetés

2017. november 17., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Hírek » PC rovat / Egyéb rovat

Így készült a Vakondok 4 - Rényi Gábor

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: Vakondok

A legutóbbi werkfilmben a Novotrade alapításáról hallhatunk részleteket.

A Novotrade Rt. 1983. január 6-án alakult meg. A többnyire újdonságokkal, szabadalmakkal, innovációkkal foglalkozni kívánó céget Rényi Gábor alapította, aki korábban a Központi Váltó- és Hitelbank Innovációs Alappal több projektet végigcsinált. Ezek között volt számítástechnikai alapon működő logikai játék is, amit Hong Kongban gyártattak és Amerikában adtak el. Egy rövid ideig még a Rubik Ernő vezette Magyar Játékgyártók és Kereskedők Szövetségének titkára is volt. Ennek köszönhetően egészen közelről ismerte azokat a fiatal tehetséges embereket, akik újdonságokat szerettek volna hozni a játékpiacra. Közben rájöttek, hogy a játékpiac mellett az éppen felfutóban lévő személyi számítógépek piaca is egy ígéretes terület.

Az '56-ban Angliába menekült Stein Róbert, akivel Rényi már korábbi projektjeiben is dolgozott együtt, 1982 decemberében John Baxterrel, a Commodore angliai részlegének marketing menedzserével kereste fel Rényit, hogy felkérjék, szervezze meg Magyarországon a számítógépes játékfejlesztés hátterét, és készítsenek játékokat az akkor megjelent Commodore 64 gépekre. Így 1983-ban a Novotrade egy felhívást tett közzé, az M1 Felkínálom (népgazdasági hasznosításra) című műsorában, hogy ötleteket gyűjtsenek számítógépes játékokhoz. Néhány hét alatt több mint ezer pályázat érkezett be. Ebből nagy munkával kiválogatták azokat, amiket továbbküldtek a Commodore-nak, aki pedig kiválasztotta azt a néhányat, aminek a fejlesztéséhez hozzákezdhetek. Így indult Magyarországon a számítógépes játékok kereskedelmi célra szánt, szervezett fejlesztése.

A werk videóból az is kiderül, milyen számítástechnikához köthető dolgokban volt még első Magyarországon Rényi Gábor és a Novotrade.

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.