Igazán új generációs lesz az Eidos Montreal videojáték-motorja

Az Eidos Montreal még az elmúlt év végén jelentette be Dawn Engine nevű videojáték-motort, amelyről egy képet leszámítva igen kevés információ derült ki. A hírben szereplő kép egyébként ténylegesen a videojáték-motorból származik, mégpedig az egyik tesztjelenetből, tehát jelen pillanatban erre képes a rendszer egy mai erősebb PC-n. Ez persze még fejlődni fog.

A vállalat nem titkolta, hogy a Dawn Engine a Hitman: Absolution című alkotás alapjait adó Glacier 2 videojáték-motor erős továbbfejlesztése, ugyanakkor ennél több hivatalos adat nem volt. Mára viszont vannak elejtett információmorzsák, így megtudtuk, hogy a Dawn Engine a globális illumináció és a Physically Based Shading vonal mentén fejlődik igen jelentősen.


[+]

A lehetőségek kibővítése érdekében az Eidos Montreal csakis az új generációs konzolokra (Xbox One és PlayStation 4), illetve a PC-kre fókuszált. Utóbbi piacon belül is csak az alacsony szintű hardverelérést biztosító grafikus API-k fognak tényleges támogatást kapni. Bár a hagyományosabb DirectX 11 API is be van építve, de nagyon valószínűtlen, hogy ezt a módot a Dawn Engine-re épülő játékokban engedélyezik, mivel az újszerű pályadizájnok az extrém részletesség következtében a korábbi, vagy éppen aktuális szintnél sokkal több rajzolási parancsot igényelnek, így túl rossz lenne a sebesség a leggyorsabb hardvereken is. Ha pedig elvben sem futtatható, akkor annak optimalizálására nem éri meg pénzt költeni. Ez önmagában nem olyan nagy probléma, mivel a Dawn Engine leghamarabb a következő évben debütálhat egy játékban.

A Dawn Engine esetében kiemelt szerepet kap majd az egyes effektek GPGPU-s megvalósítása, PC-n elsődlegesen compute shader segítségével, ezen belül is az új grafikus API-kban. Ez lehetővé teszi az egyes számítások párhuzamosítását a grafikus vezérlőn, így a korábban megterhelőnek tekinthető effektek az új rendszerrel igen olcsón megvalósíthatók lesznek, hiszen egymás mellett, azaz párhuzamosan futhatnak majd le. A Dawn Engine tartalmazni fogja majd a TressFX legújabb, hivatalosan még be nem mutatott verzióját, amely ezúttal a teljes világra kiterjed, vagyis nem csak egy-két karakter haján lesz tetten érhető.

A Square Enix a Dawn Engine mellett egyszerűsítené a házon belüli fejlesztéseket, így ezt a rendszert nem csak az Eidos Montreal fogja használni. Kiderült még, hogy biztosan ez a videojáték-motor fogja hajtani az új Deus Ex című alkotást, illetve a PC-s portolást a jellemzően példás munkákat lerakó Nixxes Software segíti, ami a Square Enix esetében már tradíciónak számít.

Azóta történt