Hírek a Sony háza tájáról

Nemrég ért véget a pénzügyi év, így a Sony is különböző tájékoztatókon számolt be a cég 1 éves eredményeiről és a jövőbeli terveiről. Először nézzük a tavalyi évet számokban:
- PS3: 14.3 millió gép és 147.9 millió szoftver (összesen 50 millió gép)
- PSP: 8 millió gép és 46.6 millió szoftver (összesen 67.8 millió gép)
- PS2: 2.64 millió gép (összesen 150 millió gép)
(a számok a leszállított mennyiséget mutatják, nem az eladott darabszámot, zárójelben a megjelenés óta eladott gépek)

A 2011-es üzleti évre emelkedő PS3, csökkenő PSP eladásokkal számolnak, melynek oka minden bizonnyal az NGP, melynek megjelenése a 4. negyedévben várható az elemzők szerint (2011 vége Japán és USA, 2012 eleje EU)

Ezen kívül nyilvánosságra kerültek a Sony 2010-es bevételei is. A PlayStation részleg a korábbi év 83.3 milliárd jenes veszteségét tavaly 35.6 milliárd jenes profitra tudta javítani. Ennek fő oka a hosszú éveken át veszteségesen gyártott és eladott PS3 javuló mutatója, csökkentek a gyártási költségek, növekedtek az eladások hardver és szoftver terén is.

Ehhez kapcsolódik egy másik hír, mely a Sony befektetőnek szóló tájékoztatón hangzott el. A veszteséges gyártást a cég a jövőben mindenképp szeretné elkerülni. Masaru Kato, a Sony befektetési igazgatója, szeretné fenntartani a jelenlegi állapotot, ugyanis az utóbbi időszakban a gyártási költségek és a növekvő eladások miatt már nem veszteséges a PS3-as platform. Kato felhívta a figyelmet, hogy a kezdeti költségek rendkívül magasak voltak, hisz még saját félvezető üzemeket is épített a Sony, mely mind hozzáadódott a költségekhez. Ilyesmit pedig a jövőben nem szeretnének, mondta Kato a befektetőknek.

Ennek tükrében akár igaz is lehet a pletyka, mely szerint az NGP az eddig ismerté vált specifikációja is változik a gyártási költségek lefaragása végett. Az eredetileg tervezett 512 MB helyett csak a fele, 256 MB kerülne a gépbe, a videó ram mérete 128 MB. Emiatt komoly feladat elé állnak a Sony programozói, hogy csökkentsék az operációs rendszer méretét. Az eredeti tervek 16 GB belső flash memóriáról is szólták, ha minden igaz, akkor ez is eltűnik, helyette vagy SD kártya vagy Memory Stick lesz adattárolása. A Sony célul tűzte ki, hogy árban versenyképesek legyen a 3DS-sel, a 3G nélküli modell árát a Nintendo gépének szintjére lőnék be.