Heteken belül a mozikba kerül a Vakondok 4 – Végigjátszás

Tavaly év elején írtunk róla, hogy készül a Vakondok dokumentumfilm-sorozat 4. része, majd az év során több werkfilmet is megmutattunk a projektről. A készítők korábban már levetítették egyes fesztiválokon a remekművet, március végén, április elején pedig több moziban is bemutatásra kerül a Vakondok 4 – Végigjátszás címmel. A film betekintést nyújt a vasfüggöny mögötti Magyarországra, ahol már a 80-as évek elején szervezett videojáték-fejlesztések folytak, miközben a világ többi részén még főleg csak otthoni hálószoba-fejlesztőkről beszélhettünk. A magyar fejlesztők munkáit szinte az egész világ ismerte, olyan kiadók adták ki a magyar játékokat, mint például a Commodore, Virgin, Activision, Sony. 1984-ben a The Times arról számolt be, hogy “…a nyugati játékboltok letakarítják polcaikat, hogy elférjenek rajtuk a magyar játékok…”.

A Matusik Szilárd által rendezett filmben közel 50 megszólaló mesél a korai fejlesztések körülményeiről, kihívásairól, sikereiről. Az első magyar videojáték-fejlesztők, mint például Mérő László mellett több neves angol érintett is megszólal. Például Ian Livingstone, aki a Fighting Fantasy (itthon Kaland Játék Kockázat) címen megjelent könyveinek köszönhetően került kapcsolatba magyar fejlesztőkkel még a 80-as években. Később az Eidos elnökeként pedig már olyan játékok létrejöttét felügyelte, mint például a Tomb Raider vagy a Hitman. A film második felében a 90-es évek magyar sikerei is bemutatásra kerülnek.

A film bemutatásának pontos időpontjai és helyszínei a Vakondok 4 honlapján kerülnek hamarosan bejelentésre. Akit érdekel a téma, esetleg látta a korábbi dokumentumfilmeket és érdekli a 4. rész is, annak érdemes lehet moziban is megnézni projektet.

"Nagyon megérintett a történet, ez egy lenyűgöző és felemelő sztori."
Louis Castle, a Westwood Studios társalapítója (Dune II / Command & Conquer / Red Alert)

"Ezt a történetet el kellett mesélni. Nagyon szórakoztató, meg is néztem egyből kétszer."
Steve Sargent, BAFTA díjas producer (GT Interactive / Rockstar Games / High Moon Studios)

"Egy igazán szórakoztató és kreatív módon elmesélt történet."
Chris Taylor, videojáték tervező (Total Annihilation / Dungeon Siege / Supreme Commander)

Azóta történt

Előzmények