Hamarosan Oculus Riftre is streamelhetők az Xbox One játékok

A Microsoft még az előző év elején jelentette be, hogy a Xbox One konzolon futtatott játékok PC-re is streamelhetők lesznek, illetve ma már azok, a Windows 10 operációs rendszere telepítését követően. Ez minden esetben 1920x1080 pixeles felbontást és 60 képkocka/másodperces frissítést jelent, vagyis a felhasználó végeredményben egy ilyen paraméterekkel rendelkező videófolyamot kap a konzoltól, amit a számítógép a monitorján megjelenít.

A vállalat most ezt kiterjeszti egy Oculus Riftet támogató móddal, ami alapjaiban ugyanerre a koncepcióra épít, csak a kapott tartalom az említett headsetre való lesz. A streamelés pont ugyanúgy valósul meg, mint a normál monitoros megoldásnál, vagyis az Xbox One számolja a tartalmat és állítja elő a szükséges mozgóképet. A PC-re ez a kép a hálózaton keresztül jut el, de ezúttal is ajánlott vezetékes összeköttetést alkalmazni, mivel a Wi-Fi nem annyira megbízható. Az új mód azonban a kép utófeldolgozásánál különbözni fog a hagyományos streamelésnél, ami érthető, mivel amíg a monitorra jó az Xbox One által előállított mozgókép, addig az Oculus Riftre ezt még át kell dolgozni.

Az Oculus Riftre való streamelésnél három, úgynevezett VR környezet használható: Citadel, Retreat és Dome. Ezekbe lépve a felhasználó valódi virtuális valóságot kap a megfelelő felbontással, utófeldolgozással és frissítéssel. Az Xbox One-ról streamelt videó egy virtuális kijelzőn jelenik meg, amelynek helye fix a kiválasztott virtuális környezeten belül. Ez azt is jelenti, hogy a működésért felelős Windows 10 operációs rendszert használó PC jóval komolyabb munkát végez, mint a normál monitorra való streamelésnél, de ez azért nem gond, mert ha valaki rendelkezik Oculus Rifttel, akkor egy viszonylag erős PC is adott. Az Oculus – aszinkron spacewarphoz kiadott – aktuális minimum igényei tulajdonképpen bőven jó eredményt biztosítanak. Alapvetően tehát nincs szó klasszikus virtuális valóságról, csupán egy mozis módot kap a felhasználó, ahol a kiválasztott környezetben ugyan körbe lehet majd nézni, de az Xbox One-ról származó tartalmat közvetítő felület helye fix.

Az Oculus Riftre való streamelést a Microsoft december 12-én adja ki.