Gyorsabban fut Linux alatt a Left 4 Dead 2

Ígéretesnek bizonyultak az első játéktesztek, melyeket a Valve futtatott Linux környezetben. Korábban már megírtuk, hogy Gabe Newell szerint a Windows 8 egy katasztrófa lesz a PC-sek számára, ezért most gőzerővel dolgoznak a Steamworks platform Linuxos verzióján. A játékok közül elsőként a Left 4 Dead 2 című zombis játékot tesztelték, és ígéretes eredményt kaptak.

A Valve blogján közzétett információk szerint a Left 4 Dead 2 egy Windows 7 SP1 alatt mintegy 270 FPS-re volt képes egy i7-3930K, GTX 680, 32 GB RAM konfigurációjú PC-n. Ugyanezzel az összeállítással Linux alatt 315 FPS-re nőtt a sebesség.

Elmondásuk szerint az első Linuxos verzió mindössze 6 FPS-re volt képes, de ezt optimalizálás után sikerült megfelelően gyorsítani, ráadásul sokkal kevesebb munkát igényelt Linux alatt az optimalizálás, mint annak idején a Windows verzió.

Megemlítették még, hogy hála a hardvergyártókkal való együttműködésnek, OpenGL alatt nem csak a Linuxos, de még a Windowsos kiadás is lényegesen gyorsabb működésre képes, mint DirectX alatt. A Left 4 Dead 2 OpenGL alatt mintegy 303 FPS-re képes, szemben a DirectX 270 FPS-ével.

Persze számunkra ez észrevehetetlen különbség, ám a Valve szerint ékesen bizonyítja a Linux platformban rejlő potenciált.

Azóta történt

Előzmények

  • Gabe Newell: A Windows 8 egy katasztrófa

    A Valve főnöke szerint ha Linux alatt futnának a játékok, sokkal elterjedtebbek lennének a nyílt platformok. Többek között ezért is készítik el a Steam Linux változatát is.

  • Steam Ubuntura

    Megerősítést nyert, hogy Ubuntura is lesz Steam, a későbbiek folyamán pedig más Linux disztribúciók is szóba jöhetnek.

  • Steam: Megszűnik a Windows XP SP1 támogatása

    A Valve augusztus 31-től kezdődően nem nyújt támogatást a Steam XP SP1 OS alatt előforduló problémáinak megoldására.