GOG: Mégsem lesz regionális árazás

Február végén jelentették be a GOG.com oldal üzemeltetői, hogy hamarosan több nagy, AAA-kategóriás játékot is előrendelhetővé tesznek, így már megjelenéskor hozzájuk juthatunk DRM-mentesen az oldalukról. Viszont ezeket a játékokat regionálisan fogják árazni, vagyis mindenkinek annyit kell érte fizetnie, amennyit a kiadók az adott régióra megszabnak. Ám mivel ők csak dollárt fogadnak el, ezért a valutában megszabott összeget átváltják és az alapján számláznak.

Nem sokkal a bejelentést követően a játékosok nemtetszésüket fejezték ki az ötlettel kapcsolatban, mondván, hogy így a GOG.com két alappillérének egyikét semmisítenék meg, melyek betartásával indult az oldal: mégpedig az egységes árazást (A másik a DRM-mentesség). Több, mint tízezer komment érkezett a hivatalos fórumra, melyek többsége negatív hangvételű volt, és ebből nyilvánvalóvá vált a csapat számára is, hogy nem olyan maradéktalanul jó ötlet ez, mint elsőre tűnhetett. A regionális árazási rendszer egyik legfőbb hátránya a vásárlókra nézve ugyanis az, hogy, amennyiben nem dollárral fizetnek a játékokért, akkor jóval többe kerül számukra a program.

Miután mindkét fent említett kitétel a kiadók érdekeivel teljesen ellentétes dolog, így nagyon sok esetben amiatt nem tudott a GOG.com megszerezni egy játékot, mert a jogtulajdonosok nem mentek bele a DRM-mentességbe vagy a mindenhol egységes díjszabásba. Viszont az oldal csak úgy tud fejlődni, ha a régi játékok mellett pár frissen megjelent, AAA-kategóriás címet is elérhetővé tesznek a játékosok számára. Legutóbbi ilyen akciójuk a The Witcher 2: Assassins of Kings című játék volt, ahol megjelenéskor regionális díjszabást alkalmaztak, mert eltérő áron kínálta a kiadó a játékot Amerikában, az Egyesült Királyságban, Európában és Ausztráliában is.

A beérkezett sok negatív visszajelzés hatására a GOG.com oldal két vezetője, Marcin Iwinski és Guillaume Rambourg egy nyílt levélben kért bocsánatot a játékosoktól, egyben biztosították őket, hogy visszaállnak az egységes díjszabáshoz. A könnyebb érthetőség kedvéért a felhasználók saját pénznemükben láthatják majd az árakat, de dollárban is kifizethetik az adott összeget. Azonban ezzel a lépéssel sokkal nehezebb lesz megállapodniuk a kiadókkal, akik továbbra is ragaszkodnak a regionális díjszabáshoz.

Viszont a GOG.com oldal elhatározta, hogy segít a vásárlókon: amennyiben egy kiadó csak úgy hajlandó aláírni egy szerződést, hogy regionális díjszabást kér az adott játékra, úgy a csapat saját zsebből téríti meg a vásárlókat ért plusz költségeket, mégpedig 6 és 10 dolláros kuponokkal, melyeket a magasabb árat fizető játékosok más programok vételére használhatnak fel. Ilyen "Fair Price Package" jár majd többek között a The Witcher 3: Wild Hunt című játék előrendelőinek, akik a játékot kénytelenek magasabb díjszabásért megvásárolni.

Azóta történt

Előzmények