Gabe Newell: A Steambox az Apple ellenfele lesz, nem a konzoloké

Mostanában sokat hallhattunk a különféle Android és Linux alapú konzolokról, melyek közül az ismertebbekről már a Gamepod hasábjain is beszámoltunk. Ilyen lesz az nVidia által készített Shield, vagy az Xi3 standján bemutatott, "Piston" kódnevű Mini-PC, valamint a Valve saját, Steambox konzolja, amiről egyelőre még nincs hivatalos bemutatónk.

Ezekkel az új konzolokkal azt szeretnék elérni, hogy a PC alapú, nyílt forráskódú rendszerekkel ellátott játékgépek teret nyerjenek a lakások nappalijában, ahol jelenleg a különféle konzolok dominálnak, például a PS3, az XBOX360, vagy a Wii U. Azonban Gabe Newell, a Valve vezetője egy Polygon oldalnak adott interjújában elmondta, hogy a Steambox és a többi hasonló megoldás sikerességére nem a következő generációs konzolok jelentik a legnagyobb veszélyt, hanem az Apple.

Elmondása szerint az Apple mostanra jelentős piaci részesedésre tett szert, ezért számukra is nyilvánvalóvá válhatott, hogy a legkézenfekvőbb megoldás ezt tovább bővíteni az, ha a konzolokhoz hasonlóan a nappali szobák felé vennék az irányt egy saját platformmal. Gabe Newell úgy gondolja, hogy az Apple gépei játszva maguk mögé utasíthatnák a konkurenciát, már csak egyedüli kérdésként az maradt, hogy a PC alapú megoldásokat kell megerősíteni velük szemben.

Gabe Newell elmondta azt is, hogy az idei évben több gyártó is elő fog rukkolni saját, nappali szobákba szánt PC alapú megoldásával, ám szerinte a siker kulcsa az ár lesz. A Steambox készítésével a Valve pont ezt akarja elérni, hogy egy olyan Linux-alapú játékgépet alkossanak, melyen a Steam "Big Picture Mode" segítségével a lehető legolcsóbb módon juttathassák el a PC platformot a nappali szobák TV képernyőire.

A Valve ezenfelül egy rakás hardvergyártóval együttműködve készíti a Steamboxot, igyekeznek a lehető legvonzóbb alkatrészeket a lehető legvonzóbb árakon megszerezni. A felhasználók többsége, aki PC-ről konzolra vált át, kénytelen újra megvenni az eddigi programokat, emellett egy teljesen más társaságba is kerül át. Ezzel szemben a Steambox segítségével szimplán átvihető minden a nappali szobába, amit valaha is szerettünk a PC-ben.

Azóta történt

  • Előrendelhető a Piston

    Az Xi3 által gyártott, Steamworks támogatással rendelkező, nappali szobákba tervezett mini-PC megjelenése év vége felé várható.

Előzmények