Elkészült az Xbox One idei szuperfrissítése

A Microsoft a szokásos tesztelés után végre kiadta az Xbox One régóta várt frissítését, ami számos nagyon érdekes képességgel bővíti ki az Xbox One S és X konzolokat. Többek között megérkezett az 1440p-s felbontás támogatása, ami mellé elérhetővé vált a FreeSync 2 is. Ezek természetesen csak akkor működnek, ha a felhasználó megfelelő kijelzőt társít melléjük. Értelemszerűen az 1440p-s felbontáshoz ezt támogató megjelenítő kell, míg a variálható frissítési frekvencia esetében a HDMI-s FreeSync van támogatva. Erről az alábbi oldalon lehet bővebben tájékozódni. Gyakorlatilag azok a megjelenítők kompatibilisek, amelyeknél az interfész oszlopban megtalálható a HDMI jelzés. Amennyiben a variálható frissítési frekvencia a megfelelő menüben aktiválásra kerül, akkor az onnantól kezdve működik mindenhol.

A FreeSync 2 kicsit bonyolultabb ügy, itt természetesen egyrészt megfelelő monitor kell, amivel kapcsolatban az AMD listája most is segítség, másrészt a variálható frissítési frekvenciával ellentétben a HDR-re vonatkozó funkciókat direkten a játékba kell implementálni, és ilyen alkotás Xbox konzolon még nincs.

Szintén elérhetővé vált az automatikus alacsony késleltetésű mód. Itt arról van szó, hogy bizonyos kijelzők támogatnak egyfajta, sokszor játék módnak hívott szolgáltatást, ami gyakorlatilag csökkenti a kép megjelenítéséhez szükséges késleltetést. Ha ez a feltétel teljesül, akkor az Xbox One konzolok az új firmware mellett kérhetik ennek az automatikus aktiválását, amíg az adott kijelző a konzolról származó képet jeleníti meg.

Az új firmware már elérhető, illetve érdemes megjegyezni, hogy készül már a 120 Hz-es vertikális frissítési frekvenciát biztosító újítás, de ez csak egy későbbi szoftvercsomagba fog bekerülni.

Azóta történt