Egyre többen tiltakoznak a S.O.P.A. bevezetése ellen

Bizonyára hallottatok már a S.O.P.A. (Stop Online Piracy Act) nevű törvénytervezetről, melynek bevezetéséről január 18-án dönt az USA kormányzata Washingtonban. Amennyiben elfogadják a javaslatot, akkor az új törvény értelmében joguk lesz bármilyen oldalt vagy annak tartalmát az interneten keresztül cenzúrázni, sőt, akár be is tilthatják annak működését.

A DSOGaming oldal csak az egyike a tiltakozóknak, rajtuk kívül még rengetegen vannak a törvényjavaslat ellen. Többek között a Google, a Yahoo, az eBay, a Facebook, az nVidia, a Red5 Studios, a MineCraft és Mojang készítője, Marcus "Notch" Persson, a Good Old Games, a Frozenbyte, az Epic Games, a Bungie és még egy csomó más ismert oldal is kiállt a cenzúratörvény elfogadása ellen.

Ha elfogadják a törvényjavaslatot, akkor megtehetik, hogy amennyiben például a YouTube-ra valaki feltölt egy kalózfilmből vett rövid részletet, akkor akár az egész oldalt is bezárathatja a szerzői jogok birtokosa. Az összes internetszolgáltatónak szűrőszoftvert kell majd telepítenie, melyben kiszűrik azokat az oldalakat, melyeket "törvényszegésen" kaptak. Valamint az összes keresőoldal (Google, Yahoo, Bing, stb.) kötelezve lenne arra, hogy a keresőmotorjukban ne jelenjenek meg találatként a fájlcserélő, valamint jogsértésen kapott oldalak címei.

Hogy legyen némi elképzelésünk róla, miképp is fog kinézni az internet, miután elfogadják a S.O.P.A. törvényt, nem kell mást tennünk, minthogy január 18-án elkezdünk böngészni rajta. Ugyanis aznap, mikor döntenek a törvényjavaslatról, minden ellene tiltakozó oldal felfüggeszti működését, amelyik pedig nem, ott aszerint módosítják 18-án az oldal kinézetét, ahogyan azt a S.O.P.A. törvény elő fogja írni.

Az egész dolognak mégis az a legironikusabb oldala, hogy még a S.O.P.A. bevezetése esetén sem tehetnének semmit az egyik legismertebb torrent oldal, a Pirate Bay ellen. Ugyanis a tervezet tartalmaz egy olyan kitételt, miszerint az Amerikában jegyzett domainek alatt futó oldalakat nem áll jogukban letiltani, márpedig az *.org végződésű neveket Virginiában jegyzik. Ráadásul a legtöbb illegális letöltőoldal szintén *.com és *.org bejegyzésű (USA) néven fut, tehát őket sem érintené a szűrés.

Az alábbi grafikus magyarázóképen azt láthatjuk, hogy miképpen blokkolná a S.O.P.A. törvény elfogadása esetén az internetet, melyik oldalaknak kell félniük akkor, ha a szenátorok igennel válaszolnak a szavazáson, valamint hogy mi, internetezők ebből mit fogunk észrevenni:

Egy szó mint száz, szép jövő elé nézünk, lehet hogy mégis vége lesz 2012-ben a világnak, még ha nem is valóságos, de virtuális értelemben mindenképpen. Reméljük, erre nem kerül sor.

Azóta történt