Hirdetés

Durván bünteti az overlay felületeket a Destiny 2?

Vigyázni kell a népszerűbb, OSD-t kínáló alkalmazásokkal, ugyanis a Bungie csalás elleni védelme figyelmeztetés nélkül dobálja ki az amúgy nem is csaló játékosokat.

A Bungie már jó előre bejelentette, hogy a Destiny 2 PC-s verziója kíméletlen csalás elleni védelmet vezet be, amelynek az egyik eleme lesz számos népszerű segédprogram használatának teljes tiltása. A vállalat nem árult zsákbamacskát, lényegében már augusztusban elmondták, hogy az egyes, harmadik féltől származó alkalmazások overlay felületeit nem fogják megengedni, ugyanis az efféle programok szimpla futtatása azt eredményezheti, hogy valamilyen formában kódot szúrnak be a Destiny 2 folyamataiba. Ez valójában egy automatizált rendszer, ami érzékeli a nem odavaló kódrészleteket, és ezek alapján hoz valamilyen ítéletet.

A fejlesztők persze elmondták, hogy lesz pár kivétel, így például exkluzív teljes képernyős módban engedélyezett lesz az NVIDIA Shadowplay és az AMD ReLive használata, a különböző hardveres megoldások (például Elgato vagy AVerMedia) is megfelelnek beleértve egy dedikált másodlagos PC-t a játékmenet streamelésére, valamint az ablakos módokban elfogadott az OBS és az XSplit kép- vagy ablakfelvevője is. És nagyjából ezzel le is írtuk azt, hogy mit nem tekint a Bungie potenciális csalásnak.

Az összes többi lehetőség, mint a Dxtory, a Razer Cortex, a Fraps, az ASUS Tweak, az MSI Afterburner, az EVGA Precision, a Corsair Link, az AIDA64 és tovább nem soroljuk, de gyakorlatilag minden, ami az előző bekezdésben nem volt megemlítve potenciális csalás a Bungie szemében, ami miatt a Destiny 2 visszautasítja a programfuttatást. Ez még a jobbik eset, ugyanis feltételezhetően egy programhiba miatt többeknél nem valósult meg a program indításának megakadályozása, így számos játékos figyelmeztetés nélküli permanens kitiltásban részesült, de szerencsésebb esetben csak ideiglenes retorziókkal kell számolni.

Persze a Destiny 2 csak a nem engedélyezett programok egyes funkcióira érzékeny, így például a felvevő és streamelő modulokra, az overlay felületekre, valamint az egyes, alapvetően hardvert monitorozó funkciókra. Sőt, a rendszer odáig megy, hogy még az NVIDIA gyári szolgáltatásának számító GeForce Experience, szimplán FPS-t kijelző OSD-jét is csalásnak minősíti, tehát a korábban kiadott közleménnyel ellentétben nem csak a harmadik féltől származó programok azok, amelyek miatt gond lehet. Még a kommunikációt lehetővé tevő Skype, TeamSpeak, illetve Discord sem engedélyezett.

Bár a Bungie szóvivője a játék hivatalos fórumán azt állítja, hogy a nem engedélyezett programok, illetve ezek egyes moduljainak futtatása csak a játék indítását fogja megakadályozni, és nem jár maradandó következménnyel, sokan arra panaszkodnak, hogy ez így nem igaz, ugyanis állításuk szerint semmi mást nem futtattak a Destiny 2 mellett, csak valamilyen overlay felületet, vagy kommunikációs segédprogramot, és a végeredmény a legjobb esetben is az adott felhasználó jogainak korlátozása lett, legrosszabb esetben pedig végleges kitiltás.

Sajnos a fejlesztők nem valami kommunikatívak az üggyel kapcsolatban, így a legtöbb esetben ugyanazt a sablonszöveget másolják be válaszként az érintett felhasználók panaszaira. Pedig nem elképzelhetetlen, hogy van valami hiba a csalás elleni védelmet biztosító rendszerben, mert azt nem gondolhatja komolyan a Bungie, hogy jellemzően használt PC-s programok funkcióinak rendeltetésszerű működéséért figyelmeztetés nélkül büntet. Természetesen érthető a csalás elleni törekvés, és logikus, sőt egyenesen elvárható az is, hogy a fejlesztők ne bízzanak meg vakon az olyan harmadik féltől származó alkalmazásokban, amelyek valamilyen formában kódot szúrnak be a Destiny 2 folyamataiba. Ezek azonban nem feltétlenül csalások, tehát legkevésbé sem professzionális hozzáállás automatikusan így értékelni minden olyan potenciális beavatkozást, amit a Bungie korábban nem ellenőrzött, illetve nem hagyott jóvá. Ha pedig ez egy nem várt hibája a csalás elleni rendszernek, akkor azt a lehető leghamarabb javítani kell.

Kiegészítés: A Bungie frissítette a korábban kiadott közleményét, ugyanis felfedezték, hogy a rendszerük valóban hibásan tiltott ki egy meghatározatlan számú csoportot, akiket visszaengedtek. A hiba pontos okát nem közölték, de kitartanak az álláspontjuk mellett, hogy a harmadik féltől származó programok futtatása ilyen szankciót nem eredményezhet.

Előzmények

Hirdetés